Musorujsag
Élő Eredmények

Nem Hamilton, Rosberg volt a hunyó?

Daily Mail, Motorsport-Total, Bild
Nem túl hízelgő véleményt formált Toto Wolff az egyik brit bulvárlapnak nyilatkozva Nico Rosbergről. A megjelent cikk hidegen hagyta a korábbi versenyzőt.
Toto Wolff és Nico Rosberg (Fotó: xpbimages.com) Toto Wolff és Nico Rosberg (Fotó: xpbimages.com)

„A munkamorál most egy új szintre jutott, profi szintre, amilyet eddig még nem tapasztaltam” – nyilatkozta Lewis Hamilton a kanadai győzelme után Valtteri Bottasszal való viszonyáról. Profibb és jobb, mint korábban – idén nem először mond ilyesmiket, és utal ezzel arra is, hogy Nico Rosberggel sokkal problémásabb volt…

Hamiltontól az előző három szezonban megszokhattuk az efféle megjegyzéseket, a Rosbergnek szóló üzeneteket. Állította már azt, hogy csapattársa családi háttere miatt mindent sokkal könnyebben kapott meg, mint ő, nehezményezte, hogy a Mercedes a német kedvéért szerelőket cserélt, és tett utalást arra is, hogy a csapat őt látja el kedvezőbb technikával. Kettejük között a bajnoki csata hevében állandó volt a feszültség, és az nem korlátozódott csak a versenypályára.

Bár e pszichológiai játszmák nagymesterének általában Hamiltont szokás tekinteni, Toto Wolff most a brit Daily Mailnek érdekes nyilatkozatot tett e témában. A bulvárlap arról kérdezte a Mercedes sportigazgatóját, melyik versenyzője volt a hunyó e feszült hangulat megteremtésében, amire azt felelte: „Az, amelyik már nincs itt. A gonosztevő. Nico minden rendelkezésére álló fegyvert kihasznált.”

Meglepő kijelentés, meglepően nyílt. És már-már gyanús is… Tény, ha egy hangzatos sztoriról van szó, a Daily Mail sosem rest egy kicsit kihegyezni azt. A német Motorsport-Total utána is kérdezett a Mercedesnél az ominózus interjúnak, s a csapat szóvivője azt felelte nekik, hogy vezetőjük valójában nem fogalmazott annyira élesen, mint az az őt idéző cikkből lejön.

Érzelmek viharában - Nico Rosberg és Toto Wolff (Fotó: Price / XPB Images) Nico Rosberg és Toto Wolff (Fotó: Price / XPB Images)

Wolff szavai ettől persze arról képet festenek, hogy csapat belső rivalizálása korántsem volt olyan egyszerű, mint amilyennek a külvilág azt érzékelte. „Itt volt az a sok pszichológiai játszma, amivel meg lehet zavarni az ellenfelet. Nico és Lewis esetében voltak olyan tényezők is, amelyeknek mi még csak tudatában sem voltunk. Nagyon eltérő közegből érkeztek, úgy nőttek föl, hogy egymás ellen versenyeztek. Amikor két csapattárs elég jó autót kap ahhoz, hogy bajnok legyen vele, az sosem lehet könnyű helyzet. Ehhez jött még a múltjuk és a játszott játszmáik” – magyarázta az osztrák.

Kiemelte, bizonyos történések mérföldkövet jelentettek e kapcsolatban. „Minden évben volt valami nagy dolog, aminek komoly hatása volt a kapcsolatukra. Amikor sportolóként a legmagasabb szinten küzdesz, rendkívül érzékeny vagy. Mindketten azok voltak, ezért ez mindkettejükre hatással volt.”

Ilyen esemény volt a 2014-es spái, a 2016-os barcelonai és ausztriai ütközésük, a 2014-es magyarországi csapatutasítás, valamint a 2015-ös leszorítás és sapkadobálás is. És ott volt még a 2014-es monacói időmérő edzés, melynek utolsó pillanatában Rosberg elfékezte magát, és sárga zászlóval lehetetlenítette el csapattársa javítását. A britnek meggyőződése volt, hogy szándékosan hátráltatta őt.

Wolffot erről is kérdezte a Daily Mail – kétértelmű választ adott: „Van egy válaszom, de képzelem, hogy hogyan írnátok le. Ez törést eredményezett a kapcsolatukban. Elég nagyot.”

Vajon ezzel arra utalt, hogy Rosberg tudatosan tett keresztbe Hamiltonnak, vagy inkább arra, hogy nem bízik a médiában annyira, hogy bármit is mondjon az esetről?

Nico Rosberg és Lewis Hamilton (Fotó: xpbimages.com) Nico Rosberg és Lewis Hamilton (Fotó: xpbimages.com)

Rosberg: Én már megnyertem a magam csatáját

Akárhogy is, Wolff szavai Rosberghez is eljutottak, ő viszont a Bild kérdésére jelezte, hidegen hagyja, hogy mi jelenik meg róla a brit sajtóban. „Toto és én kiváló viszonyban vagyunk. Kedden együtt vettünk részt egy jótékonysági vacsorán, melyen hatszázezer eurót gyűjtöttünk vak gyerekek számára. Pontosan tudom, hogy mit gondol rólam, ezért számomra teljesen mindegy, hogy mit írnak az angol újságok” – kommentált.

Ami pedig Hamilton neki címzett megjegyzéseit illeti, hozzátette: „Mivel olvasgatok az interneten, eljutnak hozzám ezek a hírek. Viccesnek találom őket, de egyszerűen már nem érintenek meg. Én már megnyertem a magam csatáját.”

További tartalmak