Musorujsag
Élő Eredmények

Ha kell, a Honda-főnök félre áll!

Motorsport
Noha roppant gyengén kezdték a 2017-es évadot, és erőforrásaik teljesítmény valamint megbízhatóság tekintetében is elmaradnak az ellenfelekétől, a Honda vezetősége nem fogja eltávolítani posztjáról a Forma–1-es projektet vezető Juszuke Haszegavát.
Honda Honda (Fotó: XPB)

Egyértelműen mélypontra jutott a McLaren és a Honda kapcsolata: Kanadában a brit csapat vezetői több alkalommal is bírálták a motorpartnert és már azt sem tagadták, hogy más lehetőségeik is vannak a 2018-as évre. A japánok aztán „megvédték” magukat, mondván mindent megtesznek a közös sikerekért, a futam viszont ismét csalódást hozott.

Fernando Alonso ugyanis pontszerző helyről esett ki egy motorhiba miatt, ami után a McLaren ismét leszögezte: ez így nem mehet tovább! A gyengélkedés kapcsán felmerült, a Honda akár menesztheti is a pozíciójából sportigazgatóját, aki 2016 elején vette át a Forma–1-es projekt irányítását a hangzatos kijelentéseiről elhíresülő Arai Jaszuhiszától. Egy, a Motorsport szerint a „helyzetet jól ismerő forrás” azonban úgy tudja, egyelőre nem téma a szakember menesztése.

Erre egyébként nemrég maga Haszegava is utalt. „Én nem dönthetek a saját jövőmről” – jelentette ki határozottan. „Ha valaki meg akarja változtatni a pozíciómat, akkor nekem el kell fogadnom a döntést. A Hondánál viszont senki sem gondolkodik a pozícióm megváltoztatásán. A hangsúly most a munkán és a fejlődésen van. Mióta itt vagyok, a legjobbamat nyújtom” – tette hozzá.

Motor Racing - Formula One World Championship - Canadian Grand Prix - Race Day - Montreal, Canada

„Nem vagyunk elégedettek a jelenlegi teljesítménnyel. Nagyon keményen próbálkozunk, de éppen ezért nem vagyunk elégedettek. Nagyon frusztráltak és csalódottak vagyunk” – ismerte el újra, majd igyekezett egyértelművé tenni, ha kell, ő is félre áll az útból. „Talán van valaki, aki jobban tudná vezetni ezt a projektet. Ha valóban itt van ez a személy, akkor nem leszek ugyan túl boldog, de legyen. Elfogadom, hogy megváltoztatják a pozíciómat” – magyarázta.

A Forma–1 sportigazgatója, Ross Brawn a Kanadai Nagydíj ideje alatt kijelentette, a Honda is egy érték a bajnokságnak, éppen ezért ő is igyekszik mindent elkövetni, hogy támogassa a fejlesztéssel kapcsolatos terveiket. Megjegyzését követően Haszegava tárgyalóasztalhoz is ült vele.

„Azt mondta, örömmel támogatja a Hondát, ha megkérik erre. Csak segítséget kell kérnünk tőle. Nagyra értékelem ezt az ajánlatot. Folytatni fogjuk a beszélgetéseket. Biztosra veszem, hogy támogat bennünket” – jelezte a japán szakember, akitől azt is megkérdezték, Brawn akarja-e, hogy a Honda mindenképpen a Forma–1-ben maradjon. „Ezt nem kommentálta, de úgy érzem, hogy mindenképpen azt akarja, hogy maradjunk. Ezért ajánlotta fel a segítséget is” – válaszolt.

Juszuke Haszegava (Fotó: XPB) Juszuke Haszegava (Fotó: XPB)

További tartalmak