Musorujsag
Élő Eredmények

Hosszú Katinka: Nincs vesztenivalóm

MTI
Hosszú Katinka bízik benne, hogy a vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetséghez (FINA) írt nyílt levele párbeszédet indít majd el az úszósportban.

A háromszoros olimpiai bajnok a közösségi oldalán tette közzé szerda reggel írását, amelyben elsősorban azt nehezményezi, hogy a FINA úgy dönt szabályváltozásokról, hogy nem kérdezi meg előtte a versenyzőket, sőt olyan újításokat vezet be, amelyekkel korlátozza legjobbjait. Hosszú szerint a világkupákat érintő módosítások hosszú távon megfojtják azt a versenysorozatot, amely néhány év alatt a sportág legfontosabb szériája lehetne.

„Ez már nagyon érett bennem, és itt nemcsak a szabályváltozásokról van szó, hanem arról, hogy jó lenne, ha az úszókat is reprezentálnák. Fel kellene tenni kérdéseket, hogy mi miért történik” – nyilatkozta a 28 éves klasszis a sajtó képviselőinek azon a motivációs előadáson, amelyet rajongói előtt tartott szerdán délután.

Az MTI kérdésére az ötszörös világbajnok elárulta: korábban számos visszajelzést kapott, elsősorban a világkupákon szereplő külföldi versenyzőtársaitól, ami bátorította őt arra, hogy megírja ezt a levelet – s miután megjelent, több pozitív megerősítést is kapott külföldről. Hozzátette, számos olyan kérdés merült fel ebben az írásban, amelyet korábban úszókkal és edzőikkel együtt egyeztettek.

„Remélem, ez legalább egy párbeszédet elindít majd, aztán meglátjuk, milyen erős lesz az összefogás” – mondta Hosszú Katinka.

Az úszó hangsúlyozta, sokszor hallotta, hogy az úszás unalmas sport, ezért nem lehet benne pénz, azaz soha nem válhat igazán profivá, ugyanakkor az olimpiákon mindig a legnézettebb sportág.

„Azt gondolom, ezt azért meg kellene beszélni. Veszítenivalóm nincs, ha senki sem áll mögém, akkor is az a véleményem, hogy az úszás lehetne sokkal profibb sport, és sok mindent lehetne másképp csinálni.” – fogalmazott.

Hosszú nyílt levelében felidézte a teniszezők 1973-as, Nikola Pilichez köthető bojkottját, ugyanakkor most hangsúlyozta, hogy nem gondolkozik hasonló akcióban, ez csak egy „erős hasonlat volt”, inkább azt akarta ezzel érzékeltetni, hogy milyen nagy szerepük van a játékosoknak, ha összefognak.
A FINA május végén jelentette be a vk-sorozatot érintő módosításokat, amelyek egyik legfontosabb eleme, hogy egy versenyző egy viadalon legfeljebb négy egyéni számban indulhat. Korábban előfordult, hogy Hosszú – az elmúlt öt év összetett győztese – egy állomáson tíz vagy még több számban is résztvevő volt.

További tartalmak

Kapcsolódó hírek

Ez a FINA álláspontja Hosszú levele után
Nem kívánta kommentálni <a href="https://www.m4sport.hu/2017/06/21/a-fina-ban-kaosz-uralkodik-hosszu-katinka-nyilt-levelet-irt/">Hosszú Katinka nyílt levelét</a> Cornel Marculescu, a vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetség (FINA) ügyvezető igazgatója.
Úszás
A FINA-ban káosz uralkodik - Hosszú Katinka nyílt levelet írt
A háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka úszótársainak címzett levélben bírálja a Nemzetközi Úszószövetséget (FINA), amely nem hajlandó egyenlő félként kezelni a sportolókat, pedig a szervezetben eluralkodott a káosz. A FINA jelentősen megváltoztatta a 2017-es világkupa-sorozatra vonatkozó szabályokat, melyek szerint egy viadalon egy versenyző maximum négy versenyszámban indulhat. Az úszófenomén már <a href="www.m4sport.hu/2017/05/31/gratulalok-fina-hosszu-katinka-kritizalt/" target="_blank">korábban is kritizálta</a> a szövetség döntését.
Úszás