Musorujsag
Élő Eredmények

A strandröplabda gyönyörei: jó idő, zene, napfény, lenge ruházat

m4sport.hu
Tatán rendezik a felnőtt strandröplabda ob első fordulóját június 23. és 25. között. Hogy az idei nyár mennyire lesz érdekes a sportág viszonylatában, arra Bánki Ágnes szakágvezetővel kerestük a választ a Sportreggeliben.

Bánki Ágnes szerint évről-évre nő a strandröplabda népszerűsége, a média és a támogatók figyelmét is felkeltette, aminek köszönhetően már pénzdíjas versenyeket lehet rendezni.

Bár nyílt versenysorozatról van szó, ahhoz, hogy valaki nevezhessen, igazolt strandröplabdázónak kell lennie. A „teremröpisek” számára jó kiegészítő sportágnak felel meg a strandváltozat, bár eltérőek a vélemények, többen üdvözlik a lehetőséget, hogy a bajnokságok végeztével a röplabdázók a homokban tartják formában magukat. Természetesen ebben az időszakban a pihenésre is oda kell figyelni, illetve a válogatottak programja is befolyásolja, hogy kik tudnak indulni egy ilyen tornán.

Hatalmas lehetőséget és egyben feladatot is kapott a terem- és strandröplabda, mert államilag kiemelt látványsportággá nyilvánították. Ez komoly támogatással jár, aminek köszönhetően a remények szerint már az utánpótlás szinttől kezdve komoly fejlődést vár a a röplabda nyári változatában.

Az idei versenyekre tudatos volt a helyszínek kiválasztása: a tatai és a dunaújvárosi teljesen újnak számít a sorozatban, jelentős infrastrukturális befektetésekre volt szükség ezek megvalósításához. A Lupa-tónál is először rendeznek ilyen versenyt, a szövetségnek az a célja, hogy minél több helyen megismertessék az emberekkel a sportágat.

Ez azért is fontos, mert jelenleg inkább az a tendencia jellemző, hogy a röplabdát teremben gyakorló sportolók rövid időre, természetesen a nyári időszakban, a strandon művelt műfajt is kipróbálják, de hosszabb távon a specializálódás lenne a cél, hogy egyre többen legyenek, akik kifejezetten strandröplabdáznak. Ehhez viszont a lehetőségeket is meg kell teremteni, hogy a téli időszakban is lehessen edzeni, versenyezni. Ehhez fedett strandokra, homokos stadionokra lenne szükség. Bánki Ágnes összehasonlítás gyanánt a cseh fővárost, Prágát hozta fel példaként, ahol jelenleg is tíz fedett strandröplabda pálya működik.

A teljes beszélgetést Bánki Ágnessel a videóra kattintva hallgathatja meg:

 

További tartalmak