Musorujsag
Élő Eredmények

Mintha nem egy irányba futottak volna – de már ehhez is videózni kéne?

Mintha nem egy irányba futottak volna – de már ehhez is videózni kéne?

M4 Sport | Szerző: Petykó Adrián
Ha Konföderációs Kupa, akkor videóbíró. A csütörtöki Kamerun-Ausztrália meccset látva azonban továbbra sem világos, hogy a játékvezető döntéseinek felügyeletére vagy pedig a helyes ítéletek megszületéséért vezették be.

Eddig leginkább úgy tűnik, az előbbi felvetés a helyes válasz.

Bár a volt FIFA-bíró más véleményen van, várhatóan addig semmi nem fog megváltozni, amíg nem kerül más kezébe a távirányító. Mondjuk az edzőjébe, ahogy arról már írtunk. Akkor a gólvonal-technológiát leszámítva – mert az evidens, hogy automatikusan szükséges –, a csapatok vezetői maguk dönthetnék el, mi a meccset befolyásoló döntés, és mi nem az (jelenleg ebbe a fogalomkörbe tartoznak a gólok előtti leshelyzetek, a tizenegyesek és a kiállítások).

Addig viszont technikai segítség ide vagy oda, újra meg újra előkerül majd, hogy két fontos eset közül az egyiket miért nézték vissza, miközben a másikat nem.

A Mexikó – Új-Zéland meccsen már egy sportszerűtlenség miatt pattanásig feszült a helyzet a kispadoknál, majd a lefújás előtt komikus sárga lap-dominóba fulladt a két csapat bunyója.

A kameruni-ausztrál találkozón jött az újabb bonyodalom, mert két olyan szituáció is történt, melyeknél a videóbíró nem segíthetett Milorad Mažić sípmesteren.

A 41. percben az afrikaiak szögleténél Adolphe Teikeu hasszájra mért, jól irányzott könyökléssel rázta le magáról Trent Sainsburyt. Az ausztrál el is terült, de mivel nem fújták le, gyors összeszedte és kivonszolta magát a tizenhatosig, hogy ne ragadjon be védőtársai mögé, kizárva a lest. Amint kiért, aztán újra összegörnyedt.

A kavarodásban nem egyszerű kiszúrni az ilyet a játékvezetőnek, még akkor sem, ahogy az látható a felvételen, elég közel állt az esethez. De a lassítás egyértelmű. Viszont ilyenkor nem jár a videós segítség, így a jogos piros is elmaradt.

 

Amit ezzel a kameruniak nyertek a vámon, alig fél perc múlva a réven elbukták.

Christian Bassogog úgy száguldott el és indult a kapu felé Milos Degenek mellett, mintha ellenkező irányba igyekeztek volna. A védő azonban a szerelést meg sem kísérelve (nem mintha fikarcnyi esélye lett volna), ellenfelét vette célba, akit végül nem tüntetett el, de annyira kibillentette, hogy oda lett az előnye és ezáltal a helyzet is.

Azonban Mažić még csak le sem fújta. Merő túlzás lenne kiállításért kiáltani, de a felvételeket és a játékosok közti sebességkülönbséget látva nem valószínű, hogy a középen hátrafutó ausztrál bekkek megakadályozhatták volna Bassogog ziccerbe kerülését, szóval nem állt messze a nyilvánvaló gólhelyzettől. Az meg tudjuk, mivel jár…

 

A lényeg, egyik helyzetnél sem optimális ítélet született.

Azaz, az igazság nevében bevezetett rendszerben továbbra is csorbul az igazság.

További tartalmak

Kapcsolódó hírek

Megosztoztak a pontokon a kameruni-ausztrálon
Nem bírt egymással csütörtökön a kameruni és az ausztrál labdarúgó-válogatott a jövő évi világbajnokság főpróbájának tartott Konföderációs Kupa második fordulójában, Szentpéterváron.
Külföldi futball