Musorujsag
Élő Eredmények

Egy sikerre az Amerika Kupa megnyerésétől a Team New Zealand

MTI
Az új-zélandi csapat vasárnapi két sikerével nehéz helyzetbe hozta a címvédő Oracle Team USA egységét a 35. vitorlázó Amerika Kupán.

Mindkét vasárnapi futamot megnyerte a kihívó Emirates Team New Zealand, így már csak egy sikerre van attól, hogy legyőzze a címvédő Oracle Team USA egységét és megnyerje a 35. vitorlázó Amerika Kupát, amelynek döntője Bermuda partjainál zajlik.

Az új-zélandi csapat nyolc futamot követően 6-1-re vezet – azért „csak” 6-1-re, mert az első győzelmével csupán „lenullázta” a címvédő selejtezőben gyűjtött egy pontját. A végső sikerhez hét győzelem kell.

Idén megismétlődik a 2013-as finálé. A négy évvel ezelőtti döntőben az új-zélandiak már 8-1-re vezettek, ám az amerikaiak a sporttörténelem egyik legnagyobb fordítását produkálva végül 9-8-ra nyertek.

A kupa 166 éves történetében az amerikaiak egyeduralmát 1983-ban az ausztrálok szakították meg. Aztán újra három amerikai diadal következett, majd 1995-ben az új-zélandiak nyertek, és címüket 2000-ben megvédték. Ugyancsak két sikert aratott egymás után a svájci Alinghi, 2010-től viszont ismét az amerikaiak birtokolhatják a kupát.

Az Amerika Kupán 50 lábas (15 méter) katamaránokkal versenyeznek az ezüst teás kancsóért, a világ legrégebbi sporttrófeájáért.

További tartalmak