Musorujsag
Élő Eredmények

25 éves a leghihetetlenebb Eb-győzelem

m4sport.hu
A jugoszlávok kizárásának köszönhetően, mindössze kéthetes felkészülést követően jutottak ki a dánok, akik aztán lendületből meg is nyerték a svédországi tornát.

„Az 1992-es labdarúgó Európa-bajnokságot Dánia nyeri.” Ha valaki az előző mondatot mondta volna a kontinenstorna rajtja előtt, valószínűleg kinevetik, még Dániában is. Ráadásul a döntőben a regnáló világbajnok Németországot verték. Mindezt úgy, hogy „igazából” ki se jutottak az Eb-re.

A selejtezőkben ugyanis Jugoszlávia mögött a második helyen végeztek, de a délszláv háborúra való tekintettel a jugoszlávokat kizárták a tornáról, és a selejtezőcsoportjukban második dánok indulhattak helyettük. (A magyar csapat a saját selejtezőcsoportjában a 4. lett.)

A csoportküzdelmek során aztán egy angolokkal szembeni döntetlen és egy, a házigazda svédektől elszenvedett vereség után legyőzték a franciákat, így a másik skandináv csapat mögött továbbjutottak.

Mivel ekkor még csak nyolc csapat vett részt az Eb-n, rögtön az elődöntőbe kerültek, ahol a címvédő és csoportjukból veretlenül továbbjutó hollandok következtek. A dánok kétszer is vezettek, de ellenfelük mindkét alkalommal egyenlíteni tudott. A büntetőket azonban magabiztosabban rúgták Larsenék, míg a túloldalon a háromszoros Aranylabdás Marco van Basten hibázott, így jöhetett a finálé.

A lendületbe jövő dánokat a döntőben a Sammer, Völler, Effenberg, Klinsmann fémjelezte németek sem tudták megállítani, és Vilfort, illetve Jensen góljával megnyerték a tornát. Mindezt úgy, hogy a jugoszlávok végleges kizárásáról május 29-én döntöttek, az Eb pedig június 10-én kezdődött. Volt olyan labdarúgó, aki annyira nem bízott a sikeres szereplésben, hogy inkább a nyaralást választotta, így lemaradt minden idők legmeglepőbb Eb-sikeréről.

További tartalmak