Musorujsag
Élő Eredmények

Massa 9 év után újra nyerhetett volna

Motorsport-Total, Autosport
A Williamsnek meggyőződése, nemcsak a kettős dobogóra, de Felipe Massa győzelmére is esélyük lett volna Bakuban, ha nem megy tönkre a brazil felfüggesztése.
Felipe Massa (Fotó: XPB) Felipe Massa (Fotó: XPB)

A piros zászlós megszakítás idején már érezhető volt, hogy az Azeri Nagydíj még meglepő eredményt is hozhat. Az élen ugyan Lewis Hamilton és Sebastian Vettel állt, ám miután a korábbi biztonsági autós fázis alatt kétszer is koccantak, valószínűnek tűnt, hogy legalább egyiküket meg fogják büntetni.

Felipe Massa a lehető legjobb pozícióból várta a bírák döntését és az új rajtot. Williamsével egészen a 3. helyig kapaszkodott előre a kilencedik rajtkockából – megelőzve a későbbi harmadik Lance Strollt és a győztes Daniel Ricciardót is. Miután a mezőny visszatért a pályára, 2008 majdnem-bajnoka azonban valami hibát észlelt autóján, amely versenytempóra kapcsolva aztán valóban el is kezdett pattogni. Problémái az első kanyarban az év egyik legszebb előzéséhez (Daniel Ricciardo három autót fékezett ki), majd a kieséshez vezettek.

„A verseny tökéletesen alakult, többeket megelőztem, nagyon jó volt a tempóm” – nyilatkozta Massa. „De az újraindításnál az autóm elkezdett pattogni az egyenesben, és már nem voltam elég gyors. A többiek könnyedén megelőztek, nem tudtam jól kijönni a kanyarokból, a pattogás borzalmas volt.”

„A lengéscsillapító rendszer egy eleme ment tönkre, megmerevítette a hátsó felfüggesztést, mégpedig magas hasmagasságnál” – avatott be a hiba hátterébe Paddy Lowe technikai igazgató. „Az újraindításnál szoros volt a csata Daniellel, de valójában Felipe problémája már akkor fellépett, amikor az autója elhagyta a boxutcát. Az elemzésünkből kiderült, a hiba akkor következett be, amikor a boxba hajtott a piros zászlónál, ezért az adatokon nem volt látható. De úgysem tudtuk volna megjavítani a megszakítás alatt. Daniel azért előzte meg őt az első kanyarban, mert akkor már lassú volt.”

Felipe Massa a 2008-as Brazil Nagydíj dobogóján (Fotó: xpbimages.com) Felipe Massa utolsó győzelme a 2008-as interlagosi maradt (Fotó: xpbimages.com)

Lowe szerint egy biztos dobogójuk, de jó eséllyel egy győzelmük lett oda ezzel. „Lehetőségünk volt arra, hogy mindkét autónk dobogós helyen érjen célba, és talán még nyerni is. Láthattuk, milyen problémája volt Lewisnak, majd Sebastian is büntetést kapott. Ezek ismeretében Felipe vezethette volna a versenyt, és az élmezőnyben érhetett volna célba. Persze sok volt még hátra, és sok autó esett ki, de megvolt a tempója ahhoz, hogy megtartsa valamelyik pozíciót.”

Massa a hiba nélkül Ricciardóék támadását ki tudta volna védeni, ebben az esetben pedig az lett volna a kérdés, tudta-e volna tartani a hátulról érkező ausztrál tempóját később. A hajrában Lance Stroll közel azonos köröket autózott, mint a győztes, ám Ricciardo saját bevallása szerint az utolsó 20 körben már csak arra figyelt, hogy célba vigye versenygépét.

Massa a 2008-as interlagosi keserédes győzelme óta nem nyert versenyt az F1-ben, utoljára a 2010-es hockenheimi hétvégén volt esélye erre, ám akkor a Ferrari Fernando Alonso mögé rendelte őt. A Williams utolsó sikerét Pastor Maldonadóval aratta a 2012-es barcelonai futamon.

Lowe szerint Massán aligha múlt volna a mostani siker. „Nem dolgoztam vele korábban, de a többiek azt mondják, ugyanolyan jól vezet, mint régen. Nem tudok rosszat mondani róla, mert mindig a határon van az autóval, a visszajelzései fantasztikusak, a technikája fantasztikus, nagyszerű személyiség. Nem is tudnék elképzelni nála jobbat, mert pillanatnyilag briliáns teljesítményt nyújt” – dicsérte versenyzőjét.

További tartalmak