Musorujsag
Élő Eredmények

Vettel védelmében – bajnokok kritizálják a balhét kiváltó Hamiltont

Autosport, cityam.com, Motorsport-Total, Motorsport-Magazin, Speedweek
Bár a világsajtó most Sebastian Vettel „gyerekes” és sportszerűtlen viselkedésétől hangos, azért vannak, akik védelmükbe vették a németet. És Lewis Hamiltonnak is kijutott a kritikákból.
Sebastian Vettel és Lewis Hamilton ütközése (Fotó: Formula1/Twitter) Sebastian Vettel és Lewis Hamilton ütközése (Fotó: Formula1/Twitter)

Nagy visszhangja van az idei két bajnokaspiráns bakui összezördülésének. Többen Zinedine Zidane Marco Materazzival látott lefejelős esetéhez hasonlítják Sebastian Vettel koccanását Lewis Hamiltonnal, mások a példakép szerepet emlegetik föl, melynek a német ezúttal nem felelt meg, és persze akadnak túlzó megnyilvánulások is, eltiltásról, közveszélyesnek titulált megmozdulásról.

A többség elítéli Vettel dühtől vezérelt manőverét, azért vannak olyanok is, akik szerint Lewis Hamiltonnak sincs joga egy brutalitást elszenvedő, ártatlan áldozatnak beállítania magát. Bár az FIA a telemetria adataiból megállapította, a versenyben vezető brit nem követett el szabálytalanságot azzal, hogy lassan haladt az ominózus kanyarban, ettől még nem mindenki számára egyértelmű, hogy nem tudatosan csinálta azt, amit.

A korábbi versenyző, Christian Danner például megjegyezte: „Hamilton nem fékezett, egyszerűen csak nem adott gázt. Viszont nekem ne mondja senki, hogy nem tudta, mit vált ki ezzel! Lewis Hamiltonról beszélünk, aki pontosan tudja, hogy mit csinál!”

A Zidane, Materazzi dilemma úgy tűnik, ez esetben is fennáll. Helmut Marko úgy vélte, valójában Hamilton provokálta ki Vettelből a sportszerűtlen megnyilvánulást. És így látja ezt a háromszoros világbajnok Sir Jackie Stewart is. „A baleset annak köszönhető, hogy Lewis előtte olyan gyorsan lassított egy nagyon lehetetlen helyen. Ezt is számításba kell venni. Ez egyfajta sokk volt Sebastian számára, és ezért ment aztán Lewis mellé, hogy megkérdezze: »Mi a fenét csinálsz?!« Meg kell mondjam, még sosem láttam olyat, hogy valaki ilyen hirtelen lelépjen a gázról. Csinálnak ilyet, hogy meglepjék a másikat, de ez túlzás volt.”

Sebastian Vettel és Lewis Hamilton első ütközése felülnézetből (Fotó: Formula1/Twitter) Sebastian Vettel és Lewis Hamilton első ütközése felülnézetből (Fotó: Formula1/Twitter)

A skót azt ugyanakkor hangsúlyozta, az ellenfél sportszerűtlensége még nem teszi kevésbé sportszerűtlenné Vettel manőverét. „Amit csinált, annak nincs helye itt, nincs rá mentség, és helytelen volt. Elfogadhatatlan viselkedés. A megítélésének biztosan nem tett jót. De egyszerű lenne egy emberre hárítani a felelősséget, a kiváltó okot mégis az a helytelen viselkedés jelentette, ami azt megelőzően történt” – utalt vissza még egyszer Hamilton lassúságára.

Persze a frontvonal ezen oldalán is hallani túlzónak ható véleményeket. Bernie Ecclestone szemet könnyen tud hunyni Vettel kormánymozdulata fölött. „Ilyesmi megtörténik az autóversenyzésben. Szerintem Hamilton meg akarta nehezíteni Vettel dolgát, ezért fékezett, és ez váltotta ki az ütközést. Vettel utána következő reakciója normális volt: tudtára akarta adni Hamiltonnak, hogy jól tudja, mi volt a szándéka” – nyilatkozta az F1 korábbi vezére.

Hogy Jacques Villeneuve a többséggel ellentétes nézőponton van, az nem meglepő. A Michael Schumacherrel történt 1997-es jerezi esete miatt az viszont mégis annak hat, hogy ő most Vettel pártjára állt. „Ez nagyon más volt” – hárította az ő esetükkel való párhuzam lehetőségét a kanadai. „Tíz mérföld/órával mentek, kit érdekel? Természetesen csúnya volt, de végső soron Lewis féktesztelte őt. Én versenyző vagyok, ott voltam korábban. Ha valaki ezt csinálná velem, ugyanazt tenném, amit Seb. Büntetést kapott érte, a legnagyobbat, amit szerintem kaphatott az új szabályok mellett.”

Jacques Villeneuve (Fotó: XPB) Jacques Villeneuve (Fotó: XPB)

A világbajnok egyébként nem hiszi, hogy Vettel szándékosan húzta volna rá a kormányt a Mercedesre. „Így nem mész neki másnak a kerekeddel, mert a saját autódat is széttöröd. És egy kézzel kormányozott. Ha neki akarsz menni valakinek, akkor két kézzel fogod a kormányt” – hívta föl a figyelmet.

Összességében pedig megállapította, a történtekben volt pozitívum is. „Bizonyos szempontból még örülök is, mert látni, hogy a versenyzőknek vannak érzelmeik. Van két fickó, akik a bajnoki címért harcolnak, és mérgesek egymásra. Végső soron nem történt semmi sérülés – mi itt a gond? A tévé szempontjából nagyszerű volt. Sokkal jobb ezt látni, mint azt, hogy megkérik Bottast, lassítsa le Vettelt Lewis kedvéért. Az szerintem kínos volt” – idézte föl a Mercedes barcelonai csapatjátékát.

További tartalmak