Musorujsag
Élő Eredmények

Wéber Gábor: Az első apró ütést Hamilton vitte be...

Wéber Gábor
..., de mivel a tanárnéni ezt nem gondolta annak, így csak a hirtelen visszacsapó Sebastiankát ültette büntibe.

Weber cikk01

Az MTVA Forma-1-es szakértője, Wéber Gábor hivatalos Facebook oldalán fejtette ki véleményét a hétvégi Azeri Nagydíjon történt Hamilton-Vettel lökdösődés kapcsán.

„Még a szabályok ismeretével és versenytapasztalattal együtt is nehéz megtippelni, mi játszódhatott le Lewis Hamilton és Sebastian Vettel agyában vasárnap délután, azonban nem ez az első eset és nem Is az utolsó, amikor ilyet látok. Tipikus két dudás egy csárdában helyzet, ami tulajdonképpen nem volt más, mint két ellentmondást nem tűrő versenyző egymásra találása – de nem a szó pozitív értelmében.

Lewis Hamilton és Sebastian Vettel (Price / XPB Images) Lewis Hamilton és Sebastian Vettel  – a két dudás(Price / XPB Images)

Hamilton ezúttal megúszta a balhét, most ő volt a szerencsés „szenvedő fél”, miközben az első apró ütést ő vitte be, de mivel a tanárnéni ezt nem gondolta annak, így csak a hirtelen visszacsapó Sebastiankát ültette büntibe.

Persze Vettel totálisan túlreagált, amiért kérdés nélkül járt is neki a büntetés, azonban a verseny hevében, az ilyen szituációkban nem jártas külső szemlélő kevésbé tudja felmérni a finom, de mégis jelentős különbségeket a másik viselkedésében, amit egy versenyző idegszálai sokkal finomabban viszonyítanak és szűrnek.

Semmi nem hozza ki annyira a sodrából az embert a versenypályán, mint az adott helyzetben váratlan unfair viselkedés, amit vérmérséklettől függően ki-ki másképp rendez, és annak ellenére, hogy Vettel abszolút szabálytalanul reagált, egyben egyértelmű üzenetet is küldött Hamilton felé: ezt velem többet meg ne próbáld! A maga elborult, szabálytalan és büntetendő módján Vettel zsigeri reakciója ennek volt köszönhető.

Weber cikk 02

Ne felejtsük el, hogy a világbajnoki címért harcolva, a mezőny (talán) két legjobb pilótája került most olyan helyzetbe, amilyenbe még nem voltak, és Hamilton a szabályok határán karistolva próbálta kitrükközni Vettelt, aki ezt nem vette jó néven. Ők ketten minden helyzetben a határokig és néha azon túlra is elmennek mások ellen, de ezúttal sokkal nagyobb a tét, és egyik sem fog behódolni egykönnyen.

Anélkül, hogy túlságosan cafatokra szedném az esetet, inkább csak a látottakra reagalnék tapasztalatból. Hamilton többször is fékezett a kanyarba menet, 90-ről 50 alá lassul a a kanyar közepéig. Az első újraindításnál hasonlóan, de mégsem teljesen így tett, hiszen ott már a kanyar előtt jelentősen lassított miközben Vettel sokkal hátrébbról követte. A helyzet tehát hasonló, de nem ugyanaz.

Jó néhány újraindítást átéltem már magam is, pontosan tudom, hogy milyen amikor valaki előttem szándékosan próbálja megtörni a ritmust. Hamiltonnak persze volt hozzá joga (egy bizonyos pontig) azonban éppen egy kanyarba befelé menet 1-es fokozatban leugrani a gázról és 50-es tempó alá lassítani az pontosan az, aminek látszik: kihívni magad ellen a sorsot.

Motor Racing - Formula One World Championship - Azerbaijan Grand Prix - Race Day - Baku, Azerbaijan

Hamilton legkésőbb 2007 Fuji óta a trükkös biztonsági autós felvezetők közé tartozik, és számtalan esetben bizonyította, hogy nehéz túljárni az eszén, cserébe viszont olykor a végletekig feszíti a húrt szabályosság szempontjából. Nálam ezúttal ő is átlépte, de ennek a szögnek egyszer úgyis ki kellett bújnia a zsákból kettejük viszonylatában.”

További tartalmak