Musorujsag
Élő Eredmények

Teljessé vált hatalomátvétel: Dennis távozott, a McLarent átszervezik

McLaren
A McLaren hivatalosan is megerősítette Ron Dennis kiválását, s egyúttal a cégük újjászervezéséről is hírt adtak.
Mclaren (Fotó: Moy / XPB Images) Mclaren (Fotó: Moy / XPB Images)

Ahogyan azt a brit sajtó előzetesen megszellőztette, Ron Dennis megvált a McLaren cégcsoportban eddig birtokolt 25%-os résztulajdonától, így most már formálisan is két korábbi üzlettársa, a francia-szaúdi Mansour Ojjeh, valamint a bahreini Mumtalakat a cég irányítója.

Dennis 37 évig volt a McLaren vezére, neki köszönhetően duzzadt a vállalkozás egyszerű versenycsapatból Nagy-Britannia jövedelmező technológiai vállalkozásává, a luxus sportautógyártás piacának egyik főszereplőjévé. A cég ma már 2,4 milliárd angol fontot ér, 2016-ban 898 milliós bevételt termelt. Míg 1980-ban kevesebb mint 100 alkalmazottjuk volt, ma már a teljes cégcsoport több mint 3400 embert foglalkoztat.

A végső búcsú ezúttal békésebb hangvételű volt, mint Dennis decemberi eltávolításakor. „Örülök, hogy sikerült megállapodnom a mclarenes tulajdonostársaimmal, mert így az egyéb elfoglaltságaimra fókuszálhatok” – nyilatkozta a 70 esztendős Dennis. „Mindig is mondtam, hogy a Wokingban eltöltött harminchét évem csak egy fejezet a McLaren könyvében. Sok sikert kívánok a McLarennek a folytatásban!”

Dennis saját jövője kapcsán elmondta, a brit védelmi minisztériumnál betöltött tanácsadói szerepe mellett családi alapítványát is tovább szeretné működtetni. „A Dreamchasing mentorálja és pénzzel támogatja a gyerekeket, fiatalokat az álomkarrierjük elérésében. Együtt dolgoztunk Lewis Hamiltonnal, akit a szárnyam alá vettem 12 éves korában, és aki Forma–1-es világbajnok lett a McLarennel 2008-ban. Akkor jött az ötlet a Dreamchasing megalapítására. Most, hogy a McLarennél töltött időm lejárt, egy sor más programban fogok részt venni, főleg a közszolgálat területén. Továbbra is támogatni fogok művészeket, gyűjteni a munkájukat, de mindenekelőtt új projektekbe és ötletekbe kezdek” – vetítette előre.

Ron Dennis és Mansour Ojjeh (Fotó: Batchelor / XPB Images) Ron Dennis és Mansour Ojjeh az utóbbi években eltávolodtak egymástól (Fotó: Batchelor / XPB Images)

Az élet Dennis után

A McLaren eközben átszervezésbe kezdett. McLaren Csoport néven megalapítottak egy új részvénytársaságot, mely mostantól összefogja az autógyártással foglalkozó McLaren Automotive-ot, valamint a McLaren Racing versenycsapatot, a McLaren Applied Technologies-t és a McLaren Marketinget magában foglaló McLaren Technology Groupot. A McLaren Csoport új elnök-vezérigazgatója a Mumtalakat vezére, Mohamed bin-Issza Al-kalifa sejk lesz, míg Mansour Ojjeh kisebbségi tulajdonost az igazgatótanács elnökének nevezték ki. A McLaren Automotive-ot továbbra is Mike Flewitt irányítja, miközben a McLaren Technology Group általános vezérigazgató-helyettese Jonathan Neal, ügyvezető igazgatója pedig Zak Brown marad.

Ojjeh versenyrészlegük jelen helyzetéről is beszélt a kiadott közleményben. „A McLaren Racingnek jelenleg nem megy olyan jól a Forma–1-ben, mint amire képes lehet, mint ahogy a múltban ment neki, de ez meg fog változni. Mivel az autóversenyzés a vérünkben van, azért vagyunk a Forma–1-ben, hogy nyerjünk. Jonathan Neale és Zak Brown Éric Boullier és a legjobb mérnökök, szerelők és marketingesek segítségével elszántan dolgoznak a fordulat elérésén, hogy rövidesen visszavezessék a McLarent a győztesek közé.”

Mohamed bin-Issza Al-kalifa eközben előrebocsátotta, hamarosan dönteni fognak az egyelőre bizonytalan jövőjükkel kapcsolatban is. „Közeleg az ideje annak, hogy ismertessük az elkövetkező hónapokra és évekre vonatkozó terveinket. Ez egy izgalmas időszak lesz a McLaren történetében” – fogalmazott a bahreini sejk. „Most azonban annak van itt az ideje, hogy kifejezzük hálánkat Ron felé. A McLaren nevében csak három őszinte szót tudok mondani: köszönjük neked, Ron!”

További tartalmak