Musorujsag
Élő Eredmények

„Az F1-nek fontos kérdéseket kell megválaszolnia”

F1i
Látva, milyen gyorsan és mekkora mértékben változik az autóipar, a Forma–1 irányítóinak komoly döntéseket kell hozniuk a sportág jövőjével és azzal kapcsolatban, merre haladjon a száguldó cirkusz a következő években – jelentette ki a Red Bull csapatvezetője, Christian Horner.
Daniel Ricciardo (Fotó: XPB) Daniel Ricciardo (Fotó: XPB)

A 2020-as szezon után újfent komoly átalakuláson megy majd keresztül a királykategória, melyben a tervek szerint ismét új motorformula debütál. Horner úgy érzi, ennek megalkotása előtt a sport vezetőinek azt is meg kell határozniuk, merre akarnak indulni magával a királykategóriával, és mit szeretnének képviselni azzal a következő években.

A brit szerint az is roppant fontos, hogy a Forma–1 a folytatásban is releváns maradjon technikai szempontból, miközben a szurkolók kiszolgálására is figyelnie kell. „Az új szabályokkal a Forma–1 egyfajta útelágazódáshoz érkezik” – kezdte mondandóját. „Mivel ezek az előírások elvileg 2021-ben jönnek és feltehetően nyolc-tíz évig érvényben lesznek, valójában arra kell figyelnünk, hogy a Forma–1 egészen 2030-ig releváns maradjon” – figyelmeztet.

„Hány ember fog vezetni 2030-ban? És milyenek lesznek akkor az autók? Önmagukat fogják vezetni? Elektromos hajtásúak lesznek? Ebben a szektorban olyan gyorsan változnak a dolgok. Szóval, a Forma–1 igen komoly kérdésekkel szembesül, melyekre választ kell adnia, miközben az új motorformula kidolgozásán ügyködik. Mi az F1 elsődleges célja? Technológia, vagy sport és szórakoztatás egyszerre? Az ember és a gép határon való táncolása?” – kérdezte.

Christian Horner (Fotó: XPB) Christian Horner (Fotó: XPB)

A folytatással kapcsolatban megemlítette, mindenképpen meghatározó lesz az a friss szemléletmód, amit a Forma–1 új többségi tulajdonosa, a Liberty Media hozott a kategóriába, vagyis a közönség minél jobb kiszolgálása, és a látvány valamint a show javítása. „Úgy vélem, az új többségi tulajdonos azt akarja, hogy mindenki jól szórakozzon. Nagyszerű tartalmakat akar készíteni, hangot és zajt akar, azt, hogy lelkesedjenek a versenyzőkért, akik igazi sztárok. Ez mindenképpen elsődleges számukra” – magyarázta a tapasztalat csapatvezető.

„Nagyon remélem, hogy a szabályokkal való egyeztetések megteremtik a lehetőségét annak, hogy ezekről a tényezőkről is beszéljünk. Nagyon fontos szempont a versenyzés költsége, az autók teljesítménye és az, hogy a sportág vonzó legyen a szurkolók számára. Szóval, a motorok hangját, az akusztikát is kulcsfontosságú tényezőnek tekintjük. Azt hiszem, így javíthatunk a versenyzés minőségén is. Csökkentjük a költségeket, és visszahozzuk azt a lelkesedést, amit az előző korszakok erőforrásai generáltak” – zárta gondolatát.

EGY HOSSZAL MINDENKI ELŐTT: EXTRA TARTALMAK A VIZES VB ALATT AZ M4 SPORT MOBILALKALMAZÁSBAN. TÖLTSE LE VAGY FRISSÍTSEN!

További tartalmak