Musorujsag
Élő Eredmények

Froome közel a címvédéshez

MTI
A francia kerékpáros sorozatban harmadszor, pályafutása során pedig negyedszer nyerheti meg a francia országúti kerékpáros körversenyt.

Az összetettben élen álló Chris Froome megtartotta a sárga trikót a Tour de France utolsó előtti, 20. szakaszát követően is, ezzel szinte biztos, hogy sorozatban harmadszor, pályafutása során pedig negyedszer megnyeri a francia országúti kerékpáros körversenyt.

A Marseille környéki szombati egyéni időfutamnak az Olympique Marseille labdarúgócsapatának stadionjából, a Vélodrome-ból vágott neki a 167 versenyző, és oda is érkezett vissza 22,5 kilométer megtétele után.

A sárga trikós Froome-hoz képest belátható távolságban, fél percen belül két versenyző, Romain Bardet és Rigoberto Uran állt a szakasz előtt, ám papíron mindketten gyengébb időfutammenőnek számítottak a britnél. A hazai közönség előtt szereplő Bardet a kerékpárján szereplő motivációs idézethez – „Vállalj kockázatot, vagy elveszted az esélyt!” – híven néhányszor rendkívül közel ment az útvonalat szegélyező oszlopokhoz, kordonokhoz, ám így sem volt esélye Froome-mal szemben. A kolumbiai Uran úgy is megelőzte összetettben a franciát, hogy kevéssel a cél előtt némi időt vesztett, mert nekicsúszott a kordonnak. Sőt, mindössze egy másodpercen múlt, hogy Bardet nem csúszott le a dobogóról a spanyol Mikel Landával szemben.

Az utolsóként induló Froome kis híján utolérte Bardet-t, s a harmadik legjobb idővel tudta le az egy emelkedőt tartalmazó távot, s összetettben növelte előnyét riválisaival szemben. Így amennyiben vasárnap, Párizsban eléri a célt a Champs-Élysées-én, megvédi címét, hiszen a záróetapon általában már csak „ünnepelnek” a versenyzők.

Az időfutam kettős lengyel sikerrel zárult, Maciej Bodnar egy másodperccel előzte meg honfitársát, Michal Kwiatkowskit.

Eredmények:
20. szakasz, Marseille, 22,5 km, egyéni időfutam:
1. Maciej Bodnar (lengyel, BORA) 28:15
2. Michal Kwiatkowski (lengyel, Sky) 1 másodperc hátrány
3. Chris Froome (brit, Sky) 6 mp h.
…8. Rigoberto Uran (kolumbiai, Cannondale-Drapac) 31 mp h.
…15. Mikel Landa (spanyol, Sky) 51 mp h.
…52. Romain Bardet (francia, AG2R La Mondiale) 2:03 perc hátrány
Az összetett élcsoportja:
1. Froome 83:55:16 óra
2. Uran 54 mp h.
3. Bardet 2:20 p h.
4. Landa 2:21 p h.
A vasárnapi zárószakaszon a Montgeron és Párizs közötti 103 kilométer megtétele vár a mezőnyre.

További tartalmak