Musorujsag
Élő Eredmények

Vettel vagy Hamilton elsőségével megy vakációra a mezőny?

Vettel vagy Hamilton elsőségével megy vakációra a mezőny?

Sky Sports, Motorsport-Total, FIA
Lewis Hamilton úgy érzi, az előző hetek megmutatták, hogy még mindig a Mercedes a legjobb csapat, Sebastian Vettel azonban nem tekinti mérvadónak silverstone-i vereségüket.

Idei talán legnagyobb vereségét szenvedte el a Ferrari két hete Silverstone-ban a Mercedestől, melynek következtében az egyéni bajnokságban Sebastian Vettel előnye egyetlen pontra zsugorodott. Az elmúlt négy futamból hármat megnyerő német csapat lendületbe jött Monaco óta, s minden jel arra utal, hogy lépéselőnybe is került a Scuderiával szemben. A Magyar Nagydíjon kiderül, hogy megtörhető vagy tartható-e ez a lendület.

Lewis Hamiltonék mindenesetre úgy érzik, nagyot léptek előre az év első hétvégéin még rendkívül szeszélyes autójukkal. A háromszoros világbajnok szerint a korábbi gumigondjaikon is kezdenek úrrá lenni. „Kézbe vettük az irányítást, de még vannak esetek, ahol vigyáznunk kell. A hólyagosodás probléma, amikor sokat csúszkál az autónk. Rá kell jönnünk, mitől van ez. Egész idő alatt figyeljük ezt, összeülünk a gumimérnökeinkkel, és próbáljuk megérteni, hogyan lehetne még jobban kezelni a gumikat, mennyire nyomhatjuk velük.”

Lewis Hamilton (Fotó: XPB) Lewis Hamilton (Fotó: XPB)

Jó előjelnek tekinti azonban az utóbbi pár péntekjük alakulását. „Voltak hétvégék, melyeket rosszul indítottunk, de mostanában jól kezdünk. Ez sokat segít abban, hogy fejlődjünk a hétvége során. Megmutattuk, hogy még mindig mi vagyunk a legjobb csapat. Nagyszerű ilyen jól együtt dolgozni a csapattal. A legutóbbi futamon még csak fejlesztéseink sem voltak, tehát sikerült még többet kihoznunk az autóból. Még így is szoros a verseny. Az időmérőkön általában mi vagyunk előnyben. Ha megnézzük az időmérős statisztikákat, megvolt az előnyünk, és a versenyen általában csökkenni szokott egy kicsit. De határozottan jobban ismerjük már az autónkat, a gumikat, és kezdjük jól kihasználni őket.”

Valtteri Bottas is így látja ezt, ám úgy véli, meggyőződéssel csak akkor állíthatják, hogy nagyot léptek előre, ha a Hungaroringen is jól tudnak szerepelni. „Egyre gyakrabban működik jól az autónk, de még mindig nem egészen olyan, mint reméltük. Ez a pálya teljesen más, mint az előzőek. Legutóbb Monacóban versenyeztünk maximális leszorítóerővel, és emlékezhetünk, mennyire szenvedtünk ott. Ez tehát remek teszt lesz számunkra. Ha sikerül megtalálnunk a helyes beállításokat, ha elég gyorsnak bizonyulunk itt, akkor az év hátralévő része is jó lehet számunkra” – vélekedett a kétszeres futamgyőztes.

Valtteri Bottas (Fotó: XPB) Valtteri Bottas (Fotó: XPB)

A magyar pálya papíron a Ferrarinak kedvezhet, emiatt és az előző hétvégék alakulása miatt pedig a Ferrari számára kötelező lenne a győzelem. Sebastian Vettel szerint azonban nincs szó meghatározó hétvégéről. „Nem idegeskedek túl sokat. Papíron ez egy jó futam lehet számunkra. Kedvelem a pályát, tudom, hogy mit kell tennünk. Az a tény, hogy ez az utolsó futam a nyári szünet előtt, semmin sem változtat. Pozitívak az érzéseim, mert tudom, hogy az autónk jó, és hogy a győzelemért harcolhatunk.”

Szerinte a Brit Nagydíj nem feltétlenül vetíti előre, mire számíthatunk Magyarországon. „Nyilván nem voltunk boldogok Silverstone-ban, de lesz itt pár újításunk, ami segíthet. Továbbra is a Mercedest tekintem a favoritnak, de szoros lesz. Mi pedig a magunk dolgával foglalkozunk.”

Sebastian Vettel (Fotó: Boxutca) Sebastian Vettel (Fotó: Boxutca)

Egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy a bajnokság és az erőviszonyok alakulását alapjaiban meghatározzák az FIA idei szabálypontosításai, az általuk kért vagy kikényszerített technikai változtatások. Év elején a Mercedest a trükkös futómű használatának ellehetetlenítése vetette vissza, az utóbbi időben, pedig a Ferrari torpant meg az olajégetős és a hajlékony padlólemezre vonatkozó szabályozás miatt.

Vettel látja a pozitívumait is annak, hogy a Mercedes a zöld asztalnál próbálja gyengíteni őket. „Ez hízelgő is. Ha innovatív az autód, az emberek hajlamosak csalódottá válni miatta, és megnehezíteni az életed. Ez tehát pozitívum idén a Ferrari szemszögéből.”

Ami a hétvégét illeti, vasárnap nemcsak az dől el, ki lesz a Magyar Nagydíj győztese, hanem az is, ki vonulhat bajnoki éllovasként a nyári szünetre. Vettel és Hamilton sem tulajdonít nagy jelentőséget ennek, a brit ugyanakkor nem bánná, ha még az év első felében fordítani tudna. „A húsz pont egészen nagy különbségnek tűnt, de most csak egyetlen pont a hátrány, és ez lelkesítő. Nagyszerű lenne az élen zárni az első félévet, de még sok futam van hátra. Egyszerűen olyan sok pontot akarok szerezni, amennyit csak lehetséges, hogy biztosítsam, harcban maradok” – nyilatkozta a háromszoros világbajnok, aki már öt alkalommal nyert hazánkban.

EGY HOSSZAL MINDENKI ELŐTT: EXTRA TARTALMAK A VIZES VB ALATT AZ M4 SPORT MOBILALKALMAZÁSBAN. TÖLTSE LE VAGY FRISSÍTSEN!

Borítókép: Sebastian Vettel és Lewis Hamilton (Fotó: XPB)

További tartalmak