Fina 2017
×

A rekordot jelentő negyedik vb-címért döntőzik a magyar pólóválogatott

fina-budapest2017.com/m4sport.hu
Este elérkezik a budapesti vizes világbajnokság egyik legjobban várt eseménye, a férfivízilabda-döntő. A sportág történetében először ad otthont vb-nek Magyarország, így külön pikantériát ad a finálénak, hogy a tornán az eddigi hat meccsét mind megnyert olimpiai ezüstérmes horvát válogatott a házigazda magyarokkal csap össze a vízilabdázás szentélyében, a margitszigeti Hajós Alfréd Uszodában, ahol Märcz Tamás csapatának célja, hogy megszerezze Magyarországnak a rekordot jelentő negyedik világbajnoki címet.
 

A magyar válogatott jelenleg az olaszokkal holtversenyben, három vb-cím birtokosaként a torna történetének legeredeményesebb nemzete. Ennek megfelelően szikrázó összecsapást hozott a magyar–olasz csoportrangadó, amely 9–9-es döntetlennel zárult. Mivel azonban a Märcz-csapat az ausztrálokat (13–3) és a franciákat (13–7) is legyőzte, végül csoportelsőként jutott a negyeddöntőbe.

Ugyanígy csoportja élén végzett a horvát válogatott, amely még csak pontot sem vesztett a D-jelű négyesben. Ivica Tucak csapata 16–6-ra verte Japánt, 12–7-re az Egyesült Államokat, legkeményebb csoprtellenfelének pedig az orosz csapat bizonyult, de Horvátország 10–8-ra azon a találkozón is győzni tudott.

A Hajós-uszodában rendezett vb-n eddig még nem talált legyőzőre a horvát válogatott, amely a torna esélyesének tartott szerbeket is elsüllyesztette (Fotó: MTI/Czagány Balázs

A negyed- és az elődöntő horvát szempontból igen nagy csatát hozott. Tucak legénysége a négy közé jutásért azt az olimpiai bronzérmes Olaszországot győzte le 12–9-re, amellyel a csoportmeccsek alatt Magyarország döntetlent játszott. Az elődöntőben pedig nem mást búcsúztatott a horvát együttes, mint a torna legnagyobb esélyesének tartott világ- és Európa-bajnok, világliga-győztes és olimpiai bajnok szerbeket. A meccset óriási küzdelem után 12–11-re nyerte az olimpai ezüstérmes Horvátország, amely tehát veretlenül, az egyenes kieséses szakaszban igazán komoly ellenfeleket legyőzve jutott a torna döntőjébe.

A magyaroknak ennél könnyebb út vezetett a fináléba: a negyeddöntőben Oroszországot verte magabiztosan (14–5) a válogatott, amely az elődöntőben 7–5-re győzte le a vb-bronzérmes görögöket.

Fotó Vámos Márton a horvát Sandro Sucknóval egyetemben 13 gólt dobott a vb-n, amivel a torna legjobb góllövői közt szerepel (Fotó: fina-budapest2017.com)

Rendező ország csak kétszer állhatott dobogóra a vízilabda világbajnokságok történetében (1973-ban Jugoszlávia a dobogó harmadik fokára, míg 1994-ben Olaszország csapata a legtetejére), tehát ebből a szempontból már most megsüvegelendő a magyar válogatott teljesítménye. Märcz Tamás együttesének azonban nagyon nehéz dolga lesz, mert a horvát póló erejét jól jelzi, hogy Horvátország az egyetlen, amely az elmúlt öt évben minden alkalommal dobogós helyen végzett, ráadásul első vb-címét 2007-ben éppen a magyar válogatottat legyőzve szerezte meg.

A magyar csapat azonban ezúttal is bízhat majd a fergeteges hazai közönség támogatásában, a fineszes megoldásokban és két remek góllövőjében, a 13 gólos Vámos Mártonban, valamint a 14 találatot szerző Varga Dénesben, s ha a legjobb horvát góllövőt, a 13 gólos Sandro Suknót is sikerülne kivenni a játékból, akkor megszülethet a magyar férfi póló történetének negyedik vb-aranya.