Musorujsag
Élő Eredmények

Ronaldo akár 12 meccses eltiltást is kaphat

Ronaldo akár 12 meccses eltiltást is kaphat

m4sport.hu/dailymail.co.uk
A spanyol szövetség akár 12 meccsre is eltilthatja Cristiano Ronaldót, amiért a Real Madrid világklasszisa hátulról meglökte az őt kiállító Ricardo De Burgos Bengoetxea játékvezetőt a Barcelona elleni spanyol Szuperkupa-döntő első mérkőzésén.

Meglehetősen eseménydúsra sikerült a találkozó, melyen a bajnok Real Madrid pazar gólokkal 3–1-re legyőzte a hazai pályán játszó kupagyőztes Barcelonát. Cristiano Ronaldo ugyan csak az 58. percben, csereként lépett pályára a találkozón, de 24 perc is elég volt neki ahhoz, hogy főszereplővé lépjen elő.

Fotó: themalaymailonline.com Egy deka felesleg sincsen Ronaldón (Fotó: themalaymailonline.com)

Előbb pazar góllal szerezte meg a vezetést csapatának, ám a gólöröménél nem bírta ki, hogy ne mutassa meg a világnak, sok kollégájától eltérően milyen fantasztikusan néz ki a felsőteste a hosszú nyári szünet ellenére. Mezlevételért villant a sárga, majd két perc múlva Umtiti szorításában a tizenhatoson belül huppant a gyepre, a bíró pedig műesésért felmutatta neki a második sárga lapot is.

Az esetet visszanézve nem csoda, hogy a portugál világsztárban felment a pumpa, mert enyhén szólva is túlzásnak tűnt az ítélet. De hogy tetézze a bajt, biztos, ami biztos hátulról megtaszajtotta a meccs játékvezetőjét, Ricardo De Burgos Bengoetxeát, amivel előreláthatóan egy többmeccses eltiltást is intézett magának.

Az nem kérdés, hogy a piros lap miatt Ronaldónak ki kell hagynia a Szuperkupa-döntő 16-i visszavágóját. A spanyol szövetség szabályzata szerint azonban komolyabb pihenő is várhat a négyszeres aranylabdás futballistára, mert a 96-os cikkely kimondja: a bíró „megragadásáért, rázásáért vagy meglökéséért” akár 4-12 meccses eltiltás is kiszabható.

Az incidenst a játékvezető is feljegyezte magának a mérkőzés jegyzőkönyvében: „Miután felmutattam a játékosnak a piros lapot, ő enyhén meglökött engem, jelezve, hogy nem ért egyet az ítélettel.”

A Las Palmas csatára, Marko Livaja egy áprilisban történt hasonló eset miatt ötmeccses büntetést kapott. Egy járt a piros lapért, további négy pedig a bíró meglökéséért.

Az Atlético Madrid vezetőedzője, Diego Simeone sem kerülhette el sorsát, amikor a Real Madrid elleni 2014-es Szuperkupa-fináléban megpaskolta a partjelző tarkóját. Az argentin tréner ezért a húzásáért négy meccset kapott, további kettőt a túl heves tiltakozásért, egyet azért, mert megtapsolta az őt kiállító bíró döntését, még egyet pedig azért, mert ahelyett, hogy a szabályok értelmében elhagyta volna a stadiont, ő inkább felült a lelátóra.

A Real Madridnak van esélye rá, hogy sikerrel fellebbez Ronaldo második sárga lapja miatt, ami azt jelentené, hogy a piros lap nyomán automatikusan életbe lépő egymeccses büntetése törlődik, a bíró inzultálásáért kapott büntetés mértéke viszont nem változik.

A madridiak csapatkapitánya, Sergio Ramos azt javasolja, klubja fellebbezzen a második sárga miatt, valamint hozzátette, csapattársa nem akarta becsapni a bírót akkor, amikor Umtiti mellett elesett.

„Messze voltam ugyan az esettől, de szerintem nem történt ott semmi különös, Ronaldo egyszerűen elvesztette az egyensúlyát. Amit át kellene gondolni az az, miként fordulhat elő, hogy 10 perccel egy forró hangulatú Clásico vége előtt leküldik az egyik kulcsjátékosunkat, miközben mi teljes erőbedobással küzdünk” – vélekedett Ramos.

Zidane-hoz és Ramoshos hasonlóan Ronaldo sem értette, miért állította ki őt a játékvezető (Fotó: thesun.co.uk) Zidane-hoz és Ramoshoz hasonlóan Ronaldo sem értette, miért állította ki őt a játékvezető (Fotó: thesun.co.uk)

A Real vezetőedzője, Zinédine Zidane már utalt is rá, hogy kérelmet nyújtanak be a második sárga eltörlésére, mert szeretné, ha Ronaldo pályára léphetne szerdán a Santiago Bernabéu Stadionban, a Szuperkupa-döntő visszavágóján.

„Nagyszerű meccset játszottunk, de Cristiano kiállítása felbosszantott. Talán nem ért büntetőt az eset, de szimulálásért lapot adni… Ezt erős túlzásnak érzem. A dolgot már nem tudjuk meg nem történtté tenni, de azért megpróbáljuk elérni a szövetségénél, hogy Ronaldo játszhasson szerdán” – hangoztak Zidane szavai.

A Real Madrid soron következő 12 mérkőzése Spanyolországon belül (ezekről hiányozhat Ronaldo):

Augusztus 16. – spanyol Szuperkupa-visszavágó a Barcelona ellen (idegenben)
Augusztus 20. – bajnoki a Deportivo ellen (idegenben)
Augusztus 27. – bajnoki a Valencia ellen (otthon)
Szeptember 9. – bajnoki a Levante (otthon)
Szeptember 17. – bajnoki a Real Sociedad ellen (idegenben)
Szeptember 20. – bajnoki a Real Betis ellen (otthon)
Szeptember 24. – bajnoki az Alavés ellen (idegenben)
Október 1. – bajnoki az Espanyol ellen (otthon)
Október 15. – bajnoki a Getafe ellen (idegenben)
Október 22. – bajnoki az Eibar ellen (otthon)
Október 29. – bajnoki a Girona ellen (idegenben)
November 5. – bajnoki a Las Palmas ellen (otthon)

További tartalmak

Kapcsolódó hírek