Musorujsag
Élő Eredmények

Esélyt a kicsiknek, a fél F1-es mezőnyt a dobogóra!

Esélyt a kicsiknek, a fél F1-es mezőnyt a dobogóra!

Autosport
Legalább a fél mezőnynek eséllyel kéne pályáznia a dobogós helyezésekre ahhoz, hogy ideális helyzetről beszéljük az F1-ben, véli a középmezőnyt erősítő Carlos Sainz.

A Mercedes hároméves dominanciája után 2017-ben fellélegzett a Forma–1, hiszen a Ferrari fölzárkózásával kiélezett bajnok harc alakult ki az élmezőnyben. Más kérdés, hogy az új szabályokkal a három legjobb helyzetben lévő gárda, a Mercedes, a Ferrari és a Red Bull legalább olyan domináns helyzetbe került a többiekkel szemben, mint az előző szezonokban a csillagosok.

Bár a középmezőnyben ugyancsak izgalmasan alakulnak a csaták, hogy mennyire eltolódott a mérleg nyelve a három nagy irányába, azt jól mutatja, hogy még meglepetés dobogóból is mindössze egyet láthattunk eddig – Lance Strollét Bakuban –, miközben az előző években legalább a Force India vagy a Williams azért képes volt egy-két formabontó eredményre.

A pályafutása első dobogós helyezésére esélyt sem látó Carlos Sainz aggasztónak véli a három nagy és a többiek között nyílt hatalmas szakadékot, amit látva szerinte távolról sem lehet ideális helyzetet emlegetni csak azért, mert a bajnoki csata izgalmasabb. „Hiszek az egyenlőségben, a nagyobb egyenlőségben. Hiszem, hogy a Mercedesnek, a Ferrarinak, a Red Bullnak kell bajnoki címeket nyerni, de azt is, hogy ennél izgalmasabbnak kéne lennie” – vélekedett a Toro Rosso reménysége. „Legalább a mezőny felének képesnek kellene lennie arra, hogy részt vegyen egy dobogóért folyó küzdelemben. Jelenleg ez nincs meg, nincs esély rá. Egy középcsapat sem állhat dobogóra normál körülmények között.”

E kérdésben persze mindig megoszlanak a vélemények, hiszen amikor 2012-ben hét különböző győztes ünnepelt az első futamokon, akkor amiatt kezdték kritizálni az F1-et, hogy túl könnyűvé vált a győzelem, a siker sorsáról pedig nem a valós képességek, hanem mesterkélt tényezők (gumik) és a szerencse döntenek. A nagy és kisebb csapatok helyzete ráadásul a múltban sem tért el sokban a mostanitól – gondoljunk csak az 90-es és 2000-es évekre, amikor sokszor két csapat vetélkedett a bajnoki címekért.

Sergio Pérez és Danyiil Kvjat (Fotó: XPB) Sergio Pérez és Danyiil Kvjat (Fotó: XPB)

Sainzot elsősorban azért zavarja a szituáció, mert a nagy különbségek nem engedik megmutatkozni a középmezőnyben nyújtott extra teljesítményeket. „Ha tökéletes hétvégét futsz, mint például én tettem Monacóban, szerintem kéne, hogy legyen esély a dobogóra. Grosjean Ausztriában nagyszerű hétvégét teljesített, de így is csak hatodikként ért célba. Szerintem több lehetőséget kéne kapnunk a villanásra a középmezőnyben, de pillanatnyilag ez nincs meg” – mutatott rá a spanyol, akinek a 6. helyezés az eddigi legjobbja az F1-ben.

Az erőviszonyok alakulására nyilvánvalóan a technikai és pénzügyi háttér terén meglévő különbségeknek van a legnagyobb hatása. „Nem igazán értek a politikához, nem is megyek bele az erről szól vitába, de hiszem, hogy valamilyen megoldást kell találnunk, hogy közelebb hozzuk egymáshoz a csapatokat” – mondta erről Sainz.

Hogy erre a költségkorlátozások és az alkatrész-egységesítések jelentik-e majd a megoldást, arról egyelőre csak találgatni lehet. Az F1 sportügyeit alakító Ross Brawn mindenesetre maga is hangsúlyozta már annak fontosságát, hogy a Force Indiához hasonló hatékony kisebb csapatok időnként hasonló meglepetéseket okozzanak, mint az angol labdarúgó-bajnokságot korábban esélytelenként megnyerő Leicester City.

Borítókép: Carlos Sainz (Fotó: XPB)

További tartalmak