Fina 2017
×

A FINA szerint Magyarország mindkétszer fantasztikus házigazda volt

MTI
Julio Maglione szerint a vizes világbajnokság után a masters vb is minden idők legjobb világbajnokságaként vonul be a történelembe.
 

Julio Maglione, a vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetség (FINA) elnöke szerint ahogyan a két héttel ezelőtt „normál” világbajnokságon, úgy a vasárnap befejeződő masters vb-n is fantasztikus házigazda volt Magyarország. A masters viadal pénteki záró sajtótájékoztatóján a FINA elnöke azzal kezdte beszédét, hogy a vizes világbajnokság záróünnepségén tett kijelentését – miszerint Magyarország minden idők legjobb vizes vb-jét rendezte – megerősítette. „Jó érzéssel közölhetem, hogy az elmúlt napokban több ország vezetőjével és sportolójával beszéltem, akik igazolták az állításom”.

A masters vb-vel kapcsolatban megjegyezte, öröm volt látni, hogy a versenyzők ugyanazokban a létesítményekben indulhattak, mint az elit világbajnokság mezőnye, az eredményhirdetéseken is igazi legendák adták át az érmeket. A FINA első embere megjegyezte, ugyan a világbajnokság nézettségi adatait még mérik, azonban biztos, hogy Magyarország az egész világon tovább növelte a vizes sportok népszerűségét.

„Biztos vagyok benne, hogy az évszázados történelemmel rendelkező magyar úszósportnak új lendületet ad ez a világbajnokság, amely a FINA-családnak csodálatos élményt, Magyarországnak pedig örökséget hagy a fantasztikus uszoda és további létesítmények formájában” – mondta Maglione, aki külön köszönetet mondott a magyar kormánynak, Orbán Viktor miniszterelnöknek, a szervezőknek, az önkénteseknek és a magyar embereknek, akik Mexikó visszalépését követően két év alatt csodát tettek.

Mohamed Diop, FINA Bureau masters bizottságának tagja kiemelte, számos nagy eseményt látott már, azonban eddigi pályafutása során még nem volt példa arra, amit a Margitszigeten tapasztalt a Hajós uszodában, ahol telt ház, ötezer ember előtt játszhattak a csapatok. Megjegyezte, ha lehetne, minden masters vízilabda-világbajnokságot Budapesten, ezen a helyszínen rendezne meg. „Ilyen csodálatos masters világbajnokságra még nem volt példa” – tette hozzá a szenegáli sportvezető.

Ed Evelly, a FINA Masters bizottságának elnöke elmondta, az utolsó két nap ugyan még hátra van, ennek ellenére egyértelműen kijelenthető, hogy ez volt minden idők legjobb masters világbajnoksága. Külön kiemelte a Vajdahunyad váránál rendezett szinkronúszó, illetve a vízilabda küzdelmek fantasztikus hangulatát. Gyárfás Tamás, a FINA legfelsőbb döntéshozó testületének magyar tagja szokásához híven csak röviden nyilatkozott, mint elmondta, hallva az előtte szólókat, azt gondolja, „érdemes volt megcsinálni” a világbajnokságot.

Szántó Éva, a szervezőbizottság ügyvezető igazgatója kifejtette, számukra a legnagyobb örömöt az jelenti, hogy a versenyzőktől rendkívül pozitív visszajelzéseket kaptak, s mindenki remekül érezte magát. A masters világbajnokságról szólva külön kiemelte a 90 év felettieket, akik fantasztikus példát mutatnak. Kiemelte, a világbajnokságok sikere mindenkié, a kormány és a FINA támogatása nélkül nem jöhetett volna létre. Végül köszönetet mondott mindazoknak, akik feledhetetlenné tették mind az elit, mind a masters világbajnokságot.