Musorujsag
Élő Eredmények

„Spában belebetegszel az első gyors körbe”

F1i
Az első gyors kör még kegyetlen, később azonban ráérez az ember a pályára, onnantól kezdve pedig a vezetés minden pillanata élvezetes – jellemezte a belga pályát Romain Grosjean, akit számos szép emlék köt a helyszínhez. És egy kellemetlen is…
Romain Grosjean (Fotó: XPB) Romain Grosjean (Fotó: XPB)

A spái pálya a jelenlegi versenynaptár egyik legikonikusabb és legkedveltebb aszfaltcsíkja: nehezen találni olyan versenyzőt, akinek nincs ott a kedvencei között, de a szurkolók közül sem sokan hagyják ki személyes toplistáikból. Az idei versenyhétvége előtt a Haas francia versenyzője, Romain Grosjean idézte fel hosszabban belgiumi emlékeit, és mondta el újra, miért imádja annyira a pályát.

Tény, a tapasztalt pilótát sok szép emlék köti a helyszínhez, 2011-ben ugyanis ott hódította el a GP2 bajnoki címét, 2015-ben pedig ott állt utoljára dobogón egy F1-es futam után. „Abban az évben nagyon jó autónk volt Belgiumban” – emlékezett vissza. „Le tudtam előzni néhány riválist, és felértem a dobogóra. Egyike volt azoknak a hétvégéknek, amikor minden a terv szerint haladt. A srácoknak, és nekem is nagyszerű volt” – folytatta.

„Remek hétvége volt az, és mindenki nagyon jól érezte magát, aki a csapatnál dolgozott” – utalt akkori kollégáira, vagyis a Lotus-istálló tagjaira. „Hasonló érzés volt, mint amikor megszereztem a Haas első pontjait” – tette hozzá a francia, akitől azt is megkérdezték, érzése szerint idén lesz-e esélye arra, hogy valahogy odaférkőzzön a legjobb három közé.

Romain Grosjean (Fotó: Xpbimages.com) Romain Grosjean (Fotó: Xpbimages.com)

„Ha úgy indulok neki egy hétvégének, hogy arra gondolok, nem én vagyok a legjobb, vagy nem nyerhetem meg a futamot, akkor jobb, ha inkább otthon maradok a gyerekekkel. Mindig fel akarok állni a dobogóra, és mindig meg akarom nyerni a versenyt. Persze nagyon sok múlik az autón. De végső soron sosem adhatod fel, és mindig a legjobbra kell törekedned. Ezzel a hozzáállással kell versenyezned” – hangsúlyozta.

Grosjeant nemcsak sok szép emlék köti Spához, hanem F1-es pályafutásának legmélyebb pontja is. 2012-ben, első teljes szezonjában ezen a pályán okozott rajtbalesetet, amiért később eltiltották a soron következő Olasz Nagydíjtól. Ezt mára sikerült végleg maga mögött hagynia, a hétvége kezdete előtt pedig csak arra gondol, hogy egyik kedvenc helyszínén kell visszaülnie az autóba.

„Nem tudok kiválasztani egy pontot, és kijelenteni, hogy az a kedvenc részem a pályán. Több különböző kanyar van, és ezek nagyszerű egységet alkotnak. Az első gyors körödbe belebetegedsz. Olyan, mint egy hullámvasút: le, föl! Azon agyalsz, mi lesz veled a futamon, de amint belerázódsz, élvezni fogod az erőhatásokat. Itt mindig eltérő hozzáállással készülnek. Vagy az első két szektorban vagy gyors, ami inkább az egyenesekről szól, vagy a harmadikban, ami a kanyarokról. Mindkettő működik. Szóval, el kell döntened, hogyan közelítesz a futamhoz” – zárta gondolatát.

Romain Grosjean (Fotó: XPB) Romain Grosjean (Fotó: XPB)

További tartalmak