Musorujsag
Élő Eredmények

Tudnivalók a Belga Nagydíj előtt

FIA
Végre vége a Forma–1 mentes hétvégéknek! Holnap hivatalosan is lezárul a háromhetes nyári pihenő és folytatódik a világbajnokság – első körben egy sajtónappal. Pénteken aztán a V6-os turbók is felbőgnek a klasszikus belga pályán, előbb azonban lássuk a hétvége fontos tudnivalóit!
Kimi Räikkönen az Eau Rouge-ban  (Fotó: xpbimages.com) Kimi Räikkönen az Eau Rouge-ban (Fotó: xpbimages.com)

Az FIA ezúttal is két DRS-zónát jelölt ki a pilóták számára. Az első mérési pontja 240 méterrel a kettes kanyar előtt kap helyet, az állítható hátsószárnyat pedig 310 méterrel a négyes után aktiválhatják majd. A második zóna a célegyenesben lesz: mérési pontja 18-as kanyar előtt (160 méterrel), magát a DRS-t pedig 30 méterrel a 19-es kanyar után lehet működésbe hozni.

A versenybírák dolgát Mika Salo fogja segíteni. A finn 1994 és 2002 között összesen 111 Forma-1-es nagydíjhétvégén vett részt a Lotus, a Tyrrell, az Arrows, a BAR, a Ferrari, a Sauber és a Toyota pilótaként. Legnagyobb sikereit 1999-ben érte el, amikor a sérült Michael Schumachert helyettesítette: hat futamon indult a Ferrarival és kétszer dobogóra állt. Miután elhagyta a Forma-1-et, a CART-ban valamint a különböző GT szériában próbálkozott. Napjainkban többek között a finn televízió szakkommentátoraként dolgozik. Legutóbb Kínában volt versenyzőbíró.

A belgiumi versenyhétvége hivatalos programja a csütörtökön, 15 órakor versenyzői sajtótájékoztatóval indul. Ahogyan azt 2017-ben már megszokhattuk, az újságírók ezen az eseményen két turnusban kérdezhetnek a pilótáktól. Pénteken, a második szabadedzés után a csapatok képviselői tartanak sajtótájékoztatót, amit szintén két részre bontanak majd. Ez az esemény 16 órakor veszi kezdetét.

A versenyzők sajtótájékoztatójának résztvevői: Esteban Ocon (Force India), Stoffel Vandoorne (McLaren) és Max Verstappen (Red Bull) az első körben, majd Valtteri Bottas (Mercedes), Felipe Massa (Williams) és Kimi Räikkönen (Ferrari) a másodikban.

A csapatvezetők sajtótájékoztatójának résztvevői: Cyril Abiteboul (Renault), Christian Horner (Red Bull) és Günther Steiner (Haas) az első turnusban, és Zak Brown (McLaren) Haszegava Juszuke (Honda) valamint Franz Tost (Toro Rosso) a másodikban.

Fontos adatok:

Pálya neve: Circuit de Spa-Francorchamps

Körszám: 44

Pálya hossza: 7004 méter

Használható gumikeverékek: ultralágy (lila), szuperlágy (piros), lágy (sárga)

DRS-zónák: 2

Körrekord: 1:47.263 (Sebastian Vettel, Red Bull, 2009)

2016-os rajtelsőség: 1:46.744 (Nico Rosberg, Mercedes)

Nico Rosberg (Fotó: Moy / XPB Images) Nico Rosberg (Fotó: Moy / XPB Images)

A 2016-os futam végeredménye (a legjobb 10):

1. Nico Rosberg (Mercedes)

2. Daniel Ricciardo (Red Bull)

3. Lewis Hamilton (Mercedes)

4. Nico Hülkenberg (Force India)

5. Sergio Pérez (Force India)

6. Sebastian Vettel (Ferrari)

7. Fernando Alonso (McLaren)

8. Valtteri Bottas (Williams)

9. Kimi Räikkönen (Ferrari)

10. Felipe Massa (Williams)

Az elmúlt öt év győztesei:

2016: Nico Rosberg

2015: Lewis Hamilton (Mercedes)

2014: Daniel Ricciardo (Red Bull)

2013: Sebastian Vettel (Red Bull)

2012: Jenson Button (McLaren)

A csapatok/pilóták gumiválasztása:

A jelenlegi szabályok értelmében a Forma–1 hivatalos gumiszállítója, a Pirelli minden hétvégére három keveréket jelöl ki a pilóták számára, a csapatok pedig tízet választhatnak nekik az aktuális kínálatból. Belgiumban így néz ki a gumileosztás:

A csapatok és a versenyzők spái gumiválasztása (Kép: Pirelli) A csapatok és a versenyzők spái gumiválasztása (Kép: Pirelli)

További tartalmak