Musorujsag
Élő Eredmények

Alonso maradását és több új szponzort is hozhat a Renault-motor?

Alonso maradását és több új szponzort is hozhat a Renault-motor?

Sky Sports
A McLaren ügyvezető igazgatója, Zak Brown reméli, a Renault-val kötött motorszállítói szerződés segíthet Fernando Alonso megtartásában. Az amerikai szakember szerint a váltás a pénzügyi oldalra is pozitív hatást gyakorolhat, a jobb eredmények ugyanis több szponzort vonzanak majd.

Több megbízható forrás már a múlt hét végén tényként kezelte, hogy a McLaren szakít a Hondával és 2018-tól a Renault partnereként folytatja, az ezzel kapcsolatos hivatalos bejelentés azonban csak az első szabadedzés előtt érkezett meg. A britek komoly reményekkel vágnak neki a jövőre induló új korszaknak, és a céljuk most az, hogy a váltással magukhoz láncolják Fernando Alonsót.

Nem titok, hogy a spanyol jó ideje versenyképesebb erőforrásokra vágyik, korábban pedig utalt rá, hogy a Renault-val jobb eredményeket érhetnének el, ezért a McLaren vezetői bíznak abban, hogy a legújabb fejlemények megkönnyítik majd a dolgukat a tárgyalások során. „Most már Fernandóra fogunk összpontosítani” – nyilatkozta az ügyvezető igazgató, Zak Brown. „Nagyon sokat beszéltünk már, és ő várta, milyen technikai megoldással állunk elő” – tette hozzá.

„Mindkét világbajnoki címét a Renault-val nyerte, és nagyon elégedett magával a versenycsapattal, és mi is nagyon elégedettek vagyunk vele. A nem túl távoli jövőben szerintem tehetünk valamit” – jelezte sejtelmesen, hogy a Renault-val kötött partnerség a spanyol kedvére lehet.

Amikor megkérdezték, egészen pontosan mennyit jelente most egy másik motor (Alonso többször elmondta, ezzel a lista élére is kerülhetnének), Brown meglehetősen diplomatikusan, mégis bizakodóan válaszolt. „A mérnökök jól tudják ezt. Közel lennénk a boly elejéhez. Nem hiszem, hogy a két bajnokesélyes mögött, de harcban lehetnénk a Red Bull versenyzőivel. Küzdhetnénk a dobogós helyezésekért, és néha lenne esélyünk arra, hogy futamgyőzelmet szerezzünk” – mondta.

Fernando Alonso (Fotó: XPB) Fernando Alonso (Fotó: XPB)

Felmerült, a McLaren sok pénz bukhat a Honda elvesztésével, eddig ugyanis ingyen kapták az erőforrásokat a japánoktól, akik komoly összegekkel járultak hozzá költségvetésükhöz. Brown azonban nem aggódik, az új partnerrel ugyanis véleménye szerint jobb eredményeik lesznek, ezek pedig új támogatókat vonzanak majd. „Szerencsére nagyon elkötelezett részvényeseink vannak. A feladatunk az, hogy a győzelemért harcoljunk, és megfelelő döntéseket hozzunk sportszakmai szempontból, az üzlet csak ezután következik” – magyarázta.

„Ha a mezőny elején vagyunk, minden bizonnyal könnyebben találhatunk szponzorokat. Elég sokat invesztáltunk a kereskedelmi csapatba. Az én hátterem is nagyrészt ezzel kapcsolatos, hiszen én nem a versenyautó gyorsaságáért felelek. Biztos, hogy időre lesz szükségünk, de a részvényesek elkötelezettek, és nem tettük volna meg ezt a lépést, ha nem készülünk fel arra, hogy átvészeljük a rövid távú veszteséget, ami a Hondától származó bevételek elvesztésével jár” – hangsúlyozta.

Többször szóba került, hogy a McLaren a gyári támogatás hiányát is meg fogja érezni, Brown azonban emiatt sem aggódik. „Gyári motorokat fogunk kapni. Nagyon sokat beszélnek erről a témáról, de ugyanolyan motorjaink lesznek, mint a Renault gyári csapatának és a Red Bullnak. Most hosszú távú partnerséget kezdünk a Renault-val. A következő három évben erre fogunk összpontosítani. Aztán majd meglátjuk mi lesz 2021-ben és azt követően” – zárta gondolatát.

Zak Brown és Cyril Abiteboul (Fotó: XPB) Zak Brown és Cyril Abiteboul (Fotó: XPB)

Borítókép: Fernando Alonso (Fotó: XPB)

További tartalmak