Musorujsag
Élő Eredmények

Mennyit érhet Vettel számára Räikkönen segítsége?

Mennyit érhet Vettel számára Räikkönen segítsége?

Autosport, Speedweek, F1Fanatic
Jelentősen megnőtt Sebastian Vettel bajnoki ponthátránya Szingapúrban. Minden segítségre szüksége lesz mostantól – de számíthat-e Kimi Räikkönenre?

Sebastian Vettelnek a hátralévő hat hétvégén legalább 29-cel több pontot kell gyűjtenie Lewis Hamiltonnál, ha világbajnok akar lenni. A Mercedes és a Ferrari küzdelmének eddigi szorosságát ismerve nem tűnik könnyű feladatnak. A vörösök számára azonban helyzeti előnyt jelenthet, hogy miközben ellenfelüknek még mindkét versenyzője esélyes a világbajnoki címre, náluk Kimi Räikkönen már csak papíron az.

Azon se sokáig. A tabella 5. helyét elfoglaló finn 125 pontos hátránnyal rendelkezik szingapúri nullázása után, ami azt jelenti, hogy ha nem farag lemaradásából a következő hétvégén, már Malajziában elveszíti matematikai esélyét is a végső sikerre. A Ferrarinál a gyakorlatban ugyan már rég le vannak osztva a lapok, a csapat ettől függetlenül mindig is hangoztatta, szabad a verseny a két bajnok között, amit Vettel szerint legutóbb Monzában azzal is bizonyítottak, hogy éles csatában kellett megelőznie Räikkönent a verseny elején. A matematikai esély elvesztésével a finn második számúvá minősítése azonban már hivatalossá is válhat.

Sebastian Vettel és Kimi Räikkönen ütközése (Fotó: MTI/EPA - Diego Azubel) Kimi Räikkönen peches módon Szingapúrban inkább a pontvesztéshez járult hozzá… (Fotó: MTI/EPA – Diego Azubel)

A 2007-es bajnok korábban jelezte, kész mindent megtenni kollégája sikeréért, ha a helyzet úgy kívánja, s ha már nem lesz matematikai esélye. „Mi pontosan tudjuk, hogy mit vár el tőlünk a Ferrari. Igaz, nincs sok kedvem a szabályainkról a média előtt beszélni, de Sebastian számára és számomra is világos, hogy mi a dolgunk. Természetesen segíteni fogom Sebastiant a bajnoki cím elhódításában, ha úgy adódik. Ezt én magam is elvárnám fordított helyzetben. De mindenekelőtt azt kell biztosítanunk, hogy elöl legyünk, a többi majd ez után jön” – nyilatkozta a „Jégember”.

És itt jön a kérdés: kerül-e olyan helyzetbe Räikkönen, hogy valóban segíteni tudja társát, és mennyit ér a segítsége valójában?

Bottas kétszer olyan hasznos segítő volt eddig

Räikkönen a legnagyobb segítséget azzal tudja nyújtani, ha pontokat rabol Hamiltontól (és Bottastól). Ezen a téren eddig nem bizonyult túl hatékonynak: mindössze három alkalommal ért célba a brit előtt, ez alatt pedig összesen 8 pontot vett el tőle. A Mercedesnél eközben Valtteri Bottas 6-szor ért célba Vettel előtt, s ezzel egy győzelemre való pontmennyiséget, 25 egységet lopott el a némettől.

Bottas pontrablásának értékét árnyalja, hogy több alkalommal Hamiltont is hátrébb lökte. Magyarországi emlékezetes helycseréjük például mindjárt 3 egységébe került. A finn két győzelme alkalmával ugyancsak 3-3 pluszponttól fosztotta meg őt, ám ha hozzátesszük, hogy mindkét esetben Vettel győzelmét akadályozta meg, s ezzel 14 pontot vett el a némettől, összességében még így is segítséget jelentett Hamiltonnak. A fenti értéket korrigálva még így is elmondható, 16 ponttal segítette a háromszoros világbajnokot ferraris ellenfelével szemben.

Valtteri Bottas és Lewis Hamilton (Fotó: XPB) Valtteri Bottas és Lewis Hamilton (Fotó: XPB)

Vajon Räikkönen képes lesz nagyobb hatékonyságra? Ha már nincs matematikai esélye, a Ferrari szívbaj nélkül használhatja őt segédként. Ez nem csak annyit jelent, hogy bizonyos versenyhelyzetekben Vettel mögé rendelheti őt (amit idén már így s több alkalommal megtett ilyen-olyan formában), hanem azt is, hogy eleve úgy tervezheti meg a hétvégéit és építheti fel a stratégiáját, hogy maximalizálni tudja Vettel pontnyereségét. Ilyesmit a Mercedes továbbra sem engedhet meg magának, mivel hivatalos csapatsorrendet még mindig nem állítottak föl. (Igaz, az elmúlt három hétvége teljesítményei alapján erre talán nem is lesz szükségük…)

A Ferrarinál két tényező jelent bizonytalanságot a csapatjáték kapcsán: az istálló és Räikkönen formája. A Hamiltontól való pontrabláshoz mindenekelőtt mindkét autójukkal a brit elé kel kerülniük, és ha a versenygépüknek meg is van az erre alkalmas tempója, a Vetteltől idén sokszor nagy különbséggel lemaradó Räikkönennek is muszáj lesz kihoznia belőle azt. Magyarul: folyamatosan csapattársa közelében kell lennie.

Sokan már az első feltétel megvalósíthatóságában is kétkednek, mondván, a nem speciális pályákat tekintve a Mercedes már a vörösök fölé nőtt. Räikkönen nem osztja ezt a véleményt. „Csak a média feltételezi, hogy mostantól nehéz dolgunk lesz, mi nem. Csak megyünk a következő versenyre, és harcolunk, a tőlünk telhető legjobbat nyújtjuk” – fogalmazott.

Vettel vajon mire fog menni Räikkönen legjobbjával a szezonhajrában?

Borítókép: A Magyar Nagydíj egyike azon három helyszínnek, ahol KImi Räikkönen idén sikeresen pontot rabolt Lewis Hamiltontól (Fotó: XPB)

További tartalmak