Musorujsag
Élő Eredmények

Messi, Ronaldo és Neymar közül kerül ki az Év Játékosa-díj nyertese

Messi, Ronaldo és Neymar közül kerül ki az Év Játékosa-díj nyertese

m4sport.hu/fifa.com
A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) megnevezte azt a három játékost, akik közül megválasztják a 2017-es esztendő legjobb férfi labdarúgóját. A 2016-os győztes, Cristiano Ronaldo mellett Lionel Messi és Neymar esélyes még a 2017-es FIFA Év Játékosa-díjra.

Az év labdarúgója címet a legtöbbször Zinédine Zidane (1998, 2000, 2003) és a brazil Ronaldo (1996, 1997, 2002) érdemelte ki. Cristiano Ronaldót 2008-ban és 2016-ban is az év játékosának választották, így ha 2017-ben is ő nyerné a díjat, úgy csatlakozna a Real Madrid két korábbi ikonjához.

Hogy remek szezonon van túl a portugál, az nem kérdés: a Reallal bajnoki címet és Bajnokok Ligáját nyert, a spanyol pontvadászatban 25 találattal harmadik lett a góllövőlistán, míg a legrangosabb európai kupában 12 góllal végzett az élen (6 gólpasszával pedig a második legjobb előkészítő volt a BL-ben.)

CR7 Zidane (balra) és Ronaldo (jobbra) nyomában, de vajon beéri-e a két legendát? (Fotó: uk.complex.com) CR7 Zidane (balra) és Ronaldo (jobbra) nyomában, de vajon beéri-e a két legendát? (Fotó: uk.complex.com)

A Barcelona zsenije, Lionel Messi sem tétlenkedett a 2016/17-es kiírásban, ahol, ha csapatszinten nem is remekelt (a Barcelona második lett a bajnokságban, a BL-ben pedig a negyeddöntő jelentette a végállomást a katalánoknak), de egyénileg mindenképpen kiváló szezont futott. A spanyol bajnokságban 37 találattal lett gólkirály, a BL-ben 11-szer volt eredményes, amivel Ronaldo mögött a második helyen végzett.

A PSG nyári rekordigazolása, Neymar szintén a Barcelonában játszott az elmúlt idényben, ahol a bajnokságban 13 góllal zárt, a BL-ben viszont ő adta a legtöbb asszisztot, szám szerint 8-at.

Gianluidgi Buffon - fotó: EPA/Guillaume Horcajuelo Gianluigi Buffon az Év kapusa-díj legnagyobb várományosa (Fotó: EPA/Guillaume Horcajuelo)

A kapusok közt a német válogatott és a Bayern München világbajnok hálóőre, Manuel Neuer mellett a BL-győztes és spanyol bajnok Real Madrid kapusának, Keylor Navasnak van esélye az élen végezni, de a legnagyobb favorit kétségtelenül az olasz bajnok és BL-döntős Juventus élő legendája, Gianluigi Buffon.

A nőknél ismét jelölt a tavalyi győztes Carli Lloyd, rajta kívül pedig a 18 éves venezuelai tehetség, Deyna Castellanos, valamint a Barcelona holland sztárja, Lieke Martens lehet még a befutó.

Ha a férfi edzőket vesszük górcső alá, nem hiányozhat a legjobbak közül a BL-címét megvédő Real Madrid francia mestere, Zinédine Zidane, valamint és a serie A-bajnok és BL-döntős Juventus vezetőedzője, Massimiliano Allegri. Rajtuk kívül még az angol bajnok Chelsea menedzsere, az olasz Antonio Conte zsebelheti be az elismerést.

Fotó: bbc.co.uk Antonio Conte remek idényt zárt, a 2016/17-es szezonban bajnok lett a Chelsea-vel (Fotó: bbc.co.uk)

A női csapatok trénereinél csupa „elsőbálozót” találunk: a hollandokat Eb-győzelemhez segítő Sarina Wiegman mellett a kontinenstorna döntőjét elbukó dán szövetségi kapitányt, Nils Nielsent is a jelöltek közt találjuk, csakúgy, mint az Olympique Lyonnal BL-t nyerő Gérard Prechuert.

A jelöltek listája:

A FIFA Év Játékosa-díj férfi jelöltjei:

Cristiano Ronaldo (portugál / Real Madrid)
Lionel Messi (argentin – FC Barcelona)
Neymar (brazil – FC Barcelona/Paris Saint-Germain)

A FIFA Év Játékosa-díj női jelöltjei:

Deyna Castellanos (venezuelai – Santa Clarita Blue Heat/Florida State Seminoles)
Carli Lloyd (amerikai – Houston Dash/Manchester City Women)
Lieke Martens (holland – FC Barcelona Femeni)

Az Év edzője-díj jelöltjei a férfi csapatoknál:

Massimiliano Allegri (olasz – Juventus)
Antonio Conte (olasz – Chelsea)
Zinedine Zidane (francia – Real Madrid)

Az Év edzője-díj jelöltjei a női csapatoknál:

Nils Nielsen (dán –dán válogatott szövetségi kapitánya)
Gerard Precheur (francia – Olympique Lyonnais női csapata)
Sarina Wiegman (holland – holland válogatott szövetségi kapitánya)

Az Év kapusa-díj jelöltjei:

Gianluigi Buffon (olasz – Juventus)
Keylor Navas (Costa Rica-i – Real Madrid)
Manuel Neuer (német – FC Bayern München)

A Puskás-díj jelöltjei:

Kevin-Prince Boateng (Las Palmas)
Alejandro Camargo (Universidad de Concepcion)
Deyna Castellanos (Venezuela U-17)
Moussa Dembele (Celtic)
Olivier Giroud (Arsenal)
Aviles Hurtado (Tijuana Xolos)
Mario Mandzukic (Juventus)
Oscarine Masuluke (Baroka FC)
Nemanja Matic (Chelsea)
Jordi Mboula (FC Barcelona U-19)

 

További tartalmak