Musorujsag
Élő Eredmények

Doll és Vignjevics a két rekorder

Doll és Vignjevics a két rekorder

m4sport.hu
A Fradi és az Újpest mesterét is kikezdték már idén a szurkolók, de nem elképzelhetetlen, hogy még évekig ők irányítják jelenlegi csapatukat.

Emlékszik még Marc Leliévrére? És Massimo Moralesre? Vagy éppen Stanko Poplepovicra és Craig Shortra? Octavio Zambrano vagy Szlobodan Kusztudics neve mond valamit? Ők mind külföldi labdarúgóedzők, akik Magyarországon is dolgoztak.

Volt köztük világbajnok (Pietro Vierchowod) vagy éppen vb-bronzérmes és Világkupa-győztes (Robert Jarni), de nemzetközileg is jegyzett eredményt nem igazán tudtak elérni. Az egyetlen kivétel Paulo Sousa, aki az Európa Liga csoportkörébe vezette a Videotont.

Paulo Sousa - fotó: EPA/Georgios Kefalas fotó: EPA/Georgios Kefalas

Az NB I. jelenlegi szezonjában a 12 csapatból ötnél dolgozik külföldi edző. Voltak olyan szakemberek, akik több együttesnél is szerepet vállaltak, de a nagy kiugrás így sem sikerült. Marijan Vlak három, míg az azóta már magyar állampolgársággal is rendelkező Szivics Tomiszlav négy csapatnál is próbálkozott.

Azonban egyikük se töltött egy csapat kispadján annyi időt, mint a jelenleg is hazánkban dolgozó német Thomas Doll és a szerb Nebojsa Vignjevics, a Fradi és az Újpest vezetőedzője.

Mindketten 2013 óta dolgoznak Magyarországon: a lila-fehérek trénere októberben, a zöld-fehéreké decemberben állt munkába. Érdekesség, hogy rajtuk kívül csak a Honvéddal bajnoki címet nyerő Marco Rossi és Szivics mondhatja el magáról, hogy száznál is több meccsen ült magyar élvonalbeli gárda kispadján.

Budapest Honvéd - Bozsik Stadion - Marco Rossi - MTI Fotó: Illyés Tibor MTI Fotó: Illyés Tibor

Az idei szezonból még csak tíz forduló ment le, de mindkét edzőnek voltak már nehéz pillanatai, hiszen a két szurkolótábor a csapatuk játéka láttán többször is hangot adott nemtetszésének.

Ennek ellenére mindketten biztonságban érezhetik magukat, hiszen a klubvezetők bizalmát maximálisan élvezik. Ez Doll esetében még érthető is, hiszen ferencvárosi karrierje során az összes létező címet – bajnokság, Magyar Kupa, Ligakupa, Szuperkupa – elhódította a zöld-fehérekkel. Vignjevicsnek ugyanakkor eddig „csak” egy MK-győzelmet sikerült összehoznia.

Thomas Doll - MTI Fotó: Czeglédi Zsolt MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Amíg Dollnak ez az első munkája Magyarországon, addig Vignjevics már korábban is megfordult nálunk, hiszen 2000 és 2002 között Tatabányán játszott, ahol hét első osztályú meccsen két gólig jutott. Egymás elleni mérlegük hat Fradi-győzelem és két döntetlen, illetve két újpesti siker.

Legközelebb október 21-én találkoznak egymással, ha még ők lesznek a csapatok edzői. A mérkőzést az M4 Sport és az m4sport.hu is élőben közvetíti majd.

További tartalmak