Musorujsag
Élő Eredmények

Gyurta: A vb után nagyon sok mindent át kellett értékelnem

m4sport.hu
Gyurta Dánielnek a csalódást keltően sikerült világbajnokság után sok mindent át kellett értékelnie, ugyanakkor úgy véli, hogy a sportdiplomáciában rá váró feladatok plusz motivációt adhatnak neki sportolóként is.

A legsikeresebb aktív magyar mellúszó mindent megnyert, amit csak lehet: 28 éves korára olimpiai, háromszoros világ- és kétszeres Európa-bajnoknak mondhatja magát. A 2009-es római világbajnokságtól egészen 2013-ig szinte legyőzhetetlen volt 200 méteres mellúszásban, ám a 2015-ös kazanyi vb-bronzérem óta nagy világversenyen elmaradnak a kiugró eredmények: a riói olimpián 100 és 200 méteren sem sikerült a döntőbe jutás, a budapesti világbajnokságon pedig kedvenc számában csak a 17. helyen végzett.

Gyurta Dániel a férfi 200 méteres mellúszás előfutama után a 17. vizes világbajnokságon a Duna Arénában 2017. július 27-én. (MTI Fotó: Illyés Tibor) Gyurta Dániel a férfi 200 méteres mellúszás előfutama után a 17. vizes világbajnokságon a Duna Arénában 2017. július 27-én. (MTI Fotó: Illyés Tibor)

Gyurta Dániel az M4 Sport Sport7fő című műsorában elmondta, a budapesti vb után sok mindent át kellett értékelnie, elsősorban az új technikájával kapcsolatban. „A riói olimpia után edzőt váltottam, egy 18 éves munka után kellett egy teljesen újfajta koncepcióba, felkészülési rendszerbe, edzésekbe, stílusba, hozzáállásba, technikába beleépülni. Voltak biztató jelek, a debreceni országos bajnokságon munkából egy nagyon jó időt tudtam úszni. Hogy ezt a világbajnokságon nem sikerült megismételnem, annak köszönhető, hogy ez az új technika, amit egyik napról a másikra szerettünk volna megváltoztatni, még nem forrott ki.”

London olimpiai bajnoka hozzátette, a mellúszás sajátossága, hogy a speciális technika miatt nagyon kevesen tudnak éveken keresztül a világ élmezőnyében maradni. „Óriási ingadozások vannak, gyakorlatilag minden edzés elején újra kell tanulni a mellúszást. Az úszáson belül a mellúszás egy külön sportág” – fogalmazott Gyurta, aki szerint úszóként most az a legfontosabb, hogy stabilizálja a technikáját.

A sportoló hozzátette, az uszodán kívül is nagyon sok feladata van, hiszen a Nemzetközi Olimpiai Bizottság két bizottságába is beválasztották, emellett tagja a Magyar Olimpiai Bizottság és a Magyar Úszó Szövetség elnökségének is. „Ezeket a feladatokat szeretném maximálisan az edzések és a versenyek mellett csinálni. Addig fogok úszni, amíg azt érzem, hogy örömet és motivációt okoz nekem. Én már 14 évesen is ugyanígy gondolkodtam erről, amikor apukám bejött a szobámba és mentünk reggel hatra edzeni és keltett, akkor mindig azt mondta nekem, hogy nem fogja erőltetni, addig csinálom, amíg örömömet lelem benne. És ez a mai napig megvan.”

Gyurta Dániel úgy véli, sportdiplomáciai feladatai összeegyeztethetők az élsporttal, mivel az évi két NOB-esemény vagy a havi egy MOB- és MÚSZ-elnökségi ülés nem megy a mindennapos edzés rovására. A novemberi rövidpályás országos bajnokságon ugyanakkor a mostani álllás szerint nem tud elindulni, mivel ugyanazon a hétvégén rendezik, mint a NOB bizottsági üléseit.

Az úszó úgy véli, a medencén kívüli feladatai abban segítenek, hogy plusz motivációt adjanak neki. „Ez kell ahhoz, hogy ne csak befásultan minden napom az edzésről szóljon, hanem igenis jó az, ha néha van egy kis egyéb elfoglaltság.”

A teljes teljes interjúban Gyurta Dániel arról is beszél, hogy milyen úszószövetséget szeretne, illetve arról, hogy mit vár a MOB újonnan felállt vezetőségétől.

További tartalmak