Musorujsag
Élő Eredmények

Az új pólós sportszakmai igazgató: Késésben vagyunk, de még nem túl későn

Az új pólós sportszakmai igazgató: Késésben vagyunk, de még nem túl későn

M4 Sport
Merész András első komolyabb feladata a Magyar Vízilabda Szövetség sportszakmai igazgatójaként egy országosan egységes felmérési szisztéma kidolgozása, mely alapja lehet a sportág jövőjének. Az M4 Sportreggeli stúdiójában kifejtette, miként képzeli el.

Az elnök, Kemény Dénes nyári megkeresése a múlt hétre vált kinevezéssé, a korábbi női szövetségi kapitány egy merőben új posztot lát el a jövőben. A szövetség első embere azért szerette volna, hogy létrejöjjön ez a pozíció, mert bizonyos szakmai kérdésekben így nem kizárólag neki kell meghoznia a döntést, ha pedig gyorsan kell határozni, akkor a sportszakmai igazgató egymaga is megfelelő személy a feladatra.

Merész első nagy feladata: egységes felmérési rendszer kidolgozása a teljes utánpótlásra, amely vonatkozik a legkisebbektől a korosztályos válogatottakig. Reményei szerint januártól elkezdődhet a gyakorlati megvalósítása. A kialakításnál figyelembe kell vennie az általa összefogott szakembergárdának, hogy egy országos tesztet nem lehet több napon elvégezni. Elemeinek összeállításánál fontos szempont az is, hogy a különböző adottságú helyszíneken minden edző el tudja végeztetni.

Elmondta, készül egy közös felület, ahová a kapott eredményeket fel kell tölteni, a dokumentáció alapján a jövőben összehasonlíthatók lesznek a klubok, az azonos poszton szereplő játékosok, de ugyanúgy kivehetők majd belőle az egyéni fejlődési görbék is.

Az adminisztrációt majd az értékelés és az elemzés követi, hogy újabb lépcsőfokot lépve alapul szolgáljon a tehetségek kiválasztásának és gondozásának, az utánpótlás-válogatottak összeállításának. Merész hangsúlyozta, a társtudományokra is nagy hangsúlyt fektet, melyeket mint sportágfejlesztő, amúgy is a honi póló mindennapjainak részévé kívánja tenni, mert úgy látja, ebben lemaradásban vannak.

„Ha most elkezdjük, egy picit késésben vagyunk talán, de még mindig nem túl későn” – összegezte, miért szükséges ez az átfogó intézkedés.

Merész azon tervéről is beszélt, hogy itt lenne az ideje egy új szakkönyv megjelenésének, mert a legutóbbit valamikor a 80-as években adták ki.

 

További tartalmak