Musorujsag
Élő Eredmények

Alonso nem egy évre írt alá

Alonso nem egy évre írt alá

Sky Sports
Fernando Alonso cáfolta, hogy csupán egyetlen évre írt volna alá a McLarennel. Szerződése nem minden részletéről beszélt szívesen.

Csütörtökön az FIA hivatalos austini sajtótájékoztatója előtt nem sokkal a McLaren hivatalosan is bejelentette, hogy Fernando Alonso náluk folytatja pályafutását. Közleményükben mindössze arról adtak hírt, hogy 2018-ban is ő lesz Stoffel Vandoorne csapattársa, ám a spanyol az újságíróknak megerősítette, nem egyetlen szezonra szóló szerződésről van szó.

„Nem szoktunk a szerződések részleteiről beszélni, de annyit elmondhatok, hogy ez nem egy évre szól, hanem egy hosszú távú szerződés” – jelentette ki. A kérdésre, van-e lehetősége a szerződésből való idő előtti kilépésre abban az esetben, ha csapata jövőre sem elég versenyképes, ugyanakkor nem felelt.

Bár nem erősítette meg, hogy a Hondával való szakítás a maradása feltétele volt, azt nem titkolja, a Renault-val sokkal kedvezőbbnek látja Woking 2018-as kilátásait. „Nem siettünk, egyik fél sem. Az első pillanattól hiszek a McLaren-projektben – már ami a karosszériát illeti –, az aerodinamika, a mechanikus tapadás terén szépen fejlődtünk. Minden lehetőséget nyitva hagytunk, mindenkivel beszéltem, aki kíváncsi volt rám, több különböző projektet is megmutattak, de a legmeggyőzőbbnek a McLarené bizonyult. A helyzetük speciális volt a motor miatt. El kellett dönteniük, hogy maradnak-e a Hondával, vagy váltanak. Végül a váltás mellett döntöttek, és nekem várnom kellett még pár hetet, hogy minden információt begyűjtsek a motorról. Most eljött a döntés ideje, és azért maradok, mert hiszem, hogy jövőre versenyképesek leszünk.”

„A Red Bull idén bizonyította, mire képesek. Japánban és Malajziában is két autóval értek el dobogós helyezést, szóval már tudjuk, mire képes a Renault-motor. Most rajtunk a sor, feljebb kell lépnünk.”

Fernando Alonso (Fotó: XPB) Fernando Alonso (Fotó: XPB)

Alonso persze azt is tudja, nincs garancia rá, hogy a franciák oldalán ők is azonnal hasonlóan sikeressé válnak. „Meglátjuk, mi lesz. Egyik évben sem mehetsz biztosra afelől, hogy mit érhetsz el az új autóddal. Van, hogy az első téli teszten kellemes meglepetés ér, mert gyorsabb vagy, mint amire számítottál. Máskor kellemetlen meglepetés ér, mert valami nem a tervek szerint alakul. Annak mindenképpen örülök, hogy újra Renault-motor lesz az autómban. Szoros kapcsolatot ápoltunk az évek során, azóta is dolgoztam velük együtt, például a gokartiskolámban” – utalt vissza a Renault-val aratott két bajnoki győzelmére.

Az egyezkedés elhúzódása kapcsán fölvetődött, Alonso azért nem írt alá már korábban, mert bizonyos feltételeket akart kiharcolni magának – például az F1-en kívüli versenyeken való szereplés lehetőségét. „Túlságosan távolra tekintünk” – mondta az erre vonatkozó kérdésre. „Elég sok a teendőnk, hiszen jövőre az élre akarjuk juttatni a csapatot. Ami engem illet, az F1 élvezi az elsőbbséget, de nyitott vagyok más kategóriák irányába is. Mindig is mondtam, több kategóriában kell sikeresnek lenned ahhoz, hogy teljesebb és jobb versenyző légy.”

Azt ugyanakkor határozottan állította, hogy az Indy500 nem szerepel a 2018-as tervei között. „Annyit megerősíthetek, hogy jövőre nem versenyzem az Indy500-on, mert akkor lesz a Monacói Nagydíj, és jövőre az élvez elsőbbséget, hogy az F1-ben legyünk sikeresek. Azt viszont nem erősíthetem meg, hogy a jövőben nem versenyzek újra az Indy500-ason. Hogy 2019-ben vagy 2020-ban kerül-e sor rá, azt még nem tudom. Az viszont biztos, hogy újra meg akarom tapasztalni, milyen ez a verseny. Az az egész hónap különleges volt. Felnyitotta a szememet. Az F1 a legkomolyabb, a legfelkapottabb sorozat, mind büszkék vagyunk arra, hogy itt versenyezhetünk, ez az álmunk már gyerekkorunk óta, de vannak más, hasonlóan jó sorozatok is, melyeket ugyanennyire lehet élvezni.”

Fernando Alonso (Fotó: XPB) Fernando Alonso (Fotó: XPB)

Kiélvezni jövőre viszont az F1-es sikereket szeretné. Már rá is férne. „Ez egy szép nap számomra. Boldog és büszke vagyok, hogy folytathatom ezt az együttműködést. Három nehéz szezon van mögöttünk, melyben nem voltunk olyan versenyképesek, mint szerettünk volna. Ezen ideje változtatni, jövőre remélhetőleg visszatérünk a McLarent megillető pozícióba, és visszaadhatunk valamit a minket az elmúlt három évben is támogató szurkolóinknak” – bizakodott.

Borítókép: Fernando Alonso (Fotó: XPB)

További tartalmak