Musorujsag
Élő Eredmények

Az olimpiai bajnok állítja, évekig molesztálta a csapat orvosa

Az olimpiai bajnok állítja, évekig molesztálta a csapat orvosa

m4sport.hu
Harminc évig senkinek sem tűnt fel, hogy a női tornászok mellett dolgozó „szakember” gyógyítás és masszírozás címén miket csinál. Vagy csak nem merték elmondani.

Az elmúlt napokban nagy vihart kavart az amerikai filmproducer, Harvey Weinstein ügye, miszerint molesztált és erőszakoskodott akkor még kezdő, mára elismert színésznőkkel. Az ügy igazi mozgalmat indított el, sorra derülnek ki esetek a világ minden pontján, nők és férfiak vallják be, mikor, miként molesztálták őket.

Amint az várható volt, a sportvilág sem lesz kivétel. A londoni olimpián aranyérmet nyerő amerikai tornász, McKayla Maroney a Twitteren számolt be arról, hogy a válogatott orvosa, Larry Nassar 13 éves korától molesztálta.

A most 21 esztendős Maroney szerint egész pályafutása alatt – hét éven keresztül – ki volt téve Nassarnak. Ellőfordult, hogy bedrogozta a tinilányt és úgy használta ki „öntudatlanságát”.

A négy olimpián is részt vett Nassar jelenleg börtönbüntetését tölti, közel 100 nő vádolja szexuális zaklatással, melyeknek egy részét el is ismerte. Legtöbbjüket „orvosi kezelés”, többnyire masszázs közben molesztálta, és a tanúvallomások alapján ezt közel húsz éven át tette.

Hasonló esetekről korábban is lehetett hallani, de Maroney a legmagasabban jegyzett sportoló, aki részletesen beszámolt Nassar ügyeiről. Az ötvenes éveiben járó Nassar közel három évtizedig tevékenykedett a tornászok mellett, így nem elképzelhetetlen, hogy további sportolók vállalják névvel mi történt velük.

McKayla Maroney és Barack Obama (fotó: usatoday.com) McKayla Maroney és Barack Obama (fotó: usatoday.com)

Az egyébként csinos Maroney 2012-ben azzal híresült el, hogy a csapatversenyen nyert aranyérem mellet az egyéni ezüstérme átvételekor roppant fancsali arcot vágott. Ez annyira megtetszett Barack Obama amerikai elnöknek, hogy a Fehér Házban tartott fogadáson együtt grimaszoltak.

A Weinstein-botrány hatására a napokban az orosz olimpiai bajnok tornász, Tatjana Gucu 27 év hallgatás után a legnagyobb közösségi oldalon tette közzé, hogy ő is szexuális erőszak áldozata volt. 15 éves korában, 1991-ben egy stuttgarti versenyen a későbbi nagy bálvány, a végül hatszoros olimpiai bajnok Vitalij Scserbo megerőszakolta.

 

További tartalmak