Musorujsag
Élő Eredmények

Kvjat elvárja a Red Bulltól, hogy tisztázza helyzetét

Kvjat elvárja a Red Bulltól, hogy tisztázza helyzetét

Autosport
Két éven belül már másodszor tette őt lapátra a Red Bull, de még mindig az egyik autójában ül – Danyiil Kvjat szeretné tudni, mire számíthat még ezek után.

Kijutott a gyomrosokból Danyiil Kvjatnak az elmúlt közel két évben. Az előző szezont még a Red Bull versenyzőjeként kezdte, aztán Helmut Marko emlékezetes szocsi balesete után félreállította őt Max Verstappen kedvéért, s a B-csapathoz száműzte. Ott biztosnak tűnt a helye mindaddig, míg a szigorú tanácsadó nem határozott úgy, a 2018-as versenyzőválasztás előtt kísérletezésbe kezd, és próbára teszi Pierre Gasly, majd Brendon Hartley képességeit is.

Ha Jolyon Palmer nem adta volna át a helyét a Renault-hoz szerződő Carlos Sainznak már Austinra, az orosz talán most sem lehetne ott a paddockban. Így viszont visszatért. Arról azonban fogalma sincs, mi lesz a következő lépés, hiszen máris azt beszélik, Gasly mexikói visszatérésével akár őt is kitehetik a csapatból a beugró Hartley helyett.

„Gondolhatják, hogy nem voltam boldog” – felelte Kvjat, amikor Austinban arról kérdezték, mit szólt hozzá, hogy Szingapúrból hazatérve a kispadra ültették. „Valójában talán nem is volt olyan rossz dolog… Elnézve a csapat előző versenyeit, nem igazán bántam, hogy kihagytam ezt a két futamot, mivel eléggé gyengén teljesítettek. De ettől még mindig versenyezni akar az ember, nemde?”

A történtek után a versenyző elvárja, hogy a Red Bull egyértelművé tegye, mik a szándékai vele. „Ezekről a dolgokról zárt ajtók mögött beszélünk. El fogjuk dönteni, mi legyen a következő lépés. Szerintem megérdemlem a helyzet tisztázását, és erre sort is fogunk keríteni.”

Danyiil Kvjat (Fotó: XPB) Danyiil Kvjat (Fotó: XPB)

Egyelőre ő maga sem tudja, Mexikóban versenyezhet-e. Elmondása szerint a Red Bullhoz szerződés köti, ám az nem garantálja az F1-es szereplését, és akár fel is bontható idő előtt. „Csak végzem a munkám. További két évre szól a szerződésem a Red Bull-lal. Amíg itt ez a szerződés, végeznem kell a dolgomat, ha pedig lesznek más lehetőségek, közösen megbeszéljük, és eldöntjük, mi a legjobb megoldás.”

A kérdésre, nem érzi-e sértve magát, nem szívesen válaszolt. „Nem szeretnék erről vitázni most. Ez nem segítene abban, hogy a hétvégére összpontosítsak. Szeretném félredobni ezeket a gondolatokat a ’sportszerűről’ és a ’nem sportszerűről’. Dolgozni akarok az autómmal, sok új impulzus ért, motivált vagyok, szeretném ezt a legjobb módon felhasználni. Mindig is úgy éreztem, hogy nagy potenciál maradt kiaknázatlanul idén, és szeretném ezt helyre tenni, mert még mindig van esélyem a javításra.”

Kvjatnak valóban van min javítania. Miközben Carlos Sainz 48 pontot szerzett idén a faenzaiakkal, addig ő megrekedt 4-nél. Mindössze kétszer, Ausztráliában és Spanyolországban intették le a legjobb tíz között, és a hiányzó pontjai a Williamsszel, valamint a Haasszal és a Renault-val vívott küzdelmében sem jönnének rosszul a Toro Rossónak.

Borítókép: Danyiil Kvjat (Fotó: XPB)

További tartalmak