Musorujsag
Élő Eredmények
 

Újabb angol korszak a BL-ben? Eddig padlóra küldték Európát

A labdarúgó Bajnokok Ligája csoportköre a féltávjánál tart és mind az öt angol csapat vezeti a csoportját. Akár még történelmet is írhatnak a Premier League-ások. Tisztul az futballidő a Ködös Albionban?

Labdarúgó Bajnokok Ligája
Mióta legutóbb angol csapat győzni tudott a legrangosabb sorozatban (2012, Chelsea), rendeztek már színnémet és spanyol házidöntőt (mi az hogy, egészen pontosan madridit, duplán), a Juventus kétszer is a fináléban hajtott fejet, csak a Premier League-től volt nagyon távol a kontinens csúcsa.

Ehhez képest most így fest a helyzet:

Az A csoportot a Manchester United hibátlanul vezeti, a C csoportban a Chelsea hét, az E-ben a Liverpool öt ponttal az első, az F-ben a Manchester City városi riválisához kísérteties hasonlósággal, 8–1-es gólkülönbséggel makulátlanul, a H jelű négyesben a Tottenham a címvédő Real Madriddal holtversenyben hét pontot bezsebelve áll.

Átlagban 7,4 pontot gyűjtöttek eddig a csatornán túliak. Azokat a nemzeteket tekintve, amelyek több csapatot is adnak a BL főtáblájára, ez toronymagasan a legjobb átlag. A spanyolok 5,5, a franciák 5, az olaszok 4,67, az oroszok 4, a németek 3,67, a portugálok 2 pontot átlagoltak eddig.

Németországban nemrég már Dárdai Pált is faggatták, mi lehet a gond a bundesligásokkal. Alighanem csak a futball állandó ciklikussága. A Chelsea valószínűtlen győzelme előtt az angol klubok rendre odafértek a tűz közelébe, de azóta egynél több együttest mindössze egyszer delegáltak a nyolc közé, előfordult, hogy egyet sem, elődöntőst pedig mindössze kétszer (a Chelsea ’14-ben és a City ’16-ban). Ráadásul csupán 2014 tavaszát várhatta úgy Anglia, hogy minden reprezentánsa túlélte a csoportkört.

Most meg ha így folytatják, a BL történetében először öten képviselhetnek majd egyazon bajnokságot a kieséses szakaszban.

Azt mindenki döntse el maga, hogy az angol futball önerőből támadt-e fel poraiból, vagy esetleg lehet ehhez néminemű köze José Mourinho, Antonio Conte, Jürgen Klopp, Pep Guardiola és Mauricio Pochettino uraknak is...