Musorujsag
Élő Eredmények

Felfüggesztett büntetés a Williamsnek

Felfüggesztett büntetés a Williamsnek

FIA
A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) felfüggesztett 10 ezer eurós büntetéssel sújtotta a Williams-istállót, amiért megszegte a gumiabroncsok használatára vonatkozó előírásokat az Amerikai Nagydíj első szabadedzésén.

A most érvényben lévő előírások értelmében a csapatoknak az első szabadedzés első 40 perce után vissza kell szolgáltatniuk egy szett gumiabroncsot, igaz, a szóban forgó garnitúra használatát némileg elnyújthatják, ha a gyakorlást megszakítják a jelzett időpontig.

A mai első szabadedzést egyetlenegy alkalommal sem szakították félbe, így a bírák szigorúan vették a 40 perces limitet. Olyannyira, hogy a Williamst azért kezdték vizsgálni, mert a megengedettnél három másodperccel (!) később adta vissza a szóban forgó gumiabroncsokat (ezeket Felipe Massa használta). Később aztán meg is büntették a brit istállót, igaz, a szankciót felfüggesztették.

Vagyis a 10 ezer eurót csak akkor kell befizetniük, ha a szezon során újra megszegik a gumihasználatra vonatkozó előírást. „Bár vétettek a szabályok ellen (idén másodszor), a büntetést felfüggeszti a versenybíróság, hiszen mindössze 3 másodpercről van szó” – állt az FIA közleményében.

Ahogyan azt a kommüniké is megemlíti, a Williams 2017-ben már másodszor lépte át a 40 perces limitet. Legutóbb Belgiumban kerültek bajba, ahol a piros zászlós megszakítás okozott némi kavarodást, hiába állt azonban az edzés, a csapat jócskán túllépte a határidőt. Ezért akkor be is kellett fizetniük a 10 ezer eurót, mivel visszaesőnek számítottak (2015-ben szintén volt már ilyen ügyük).

FIA logó (Fotó: Moly/ xpb.cc) FIA logó (Fotó: Moly/ xpb.cc)
Borítókép: Felipe Massa (Fotó: XPB)

További tartalmak