Musorujsag
Élő Eredmények

„Hamilton mintha más bolygóról jött volna”

„Hamilton mintha más bolygóról jött volna”

Sky Sports, Mercedes
Domináns formában kezdte az austini hétvégét Lewis Hamilton, és többen máris úgy érzik, ilyen állapotában megállíthatatlan a negyedik bajnoki címére törő brit.

Két edzés, két elsőség, mégpedig magabiztosan. Lewis Hamiltont sem a péntek délelőtti esőzés, sem a délutánra előbukkanó nap nem tudta kizökkenteni ihletett állapotából, egyik legjobb pályáján máris dominált. Az első gyakorlást 0,6, a másodikat 0,4 másodperces előnnyel nyerte, Valtteri Bottas pedig egyszer sem tudott 0,6 másodpercen belül kerülni hozzá képest.

A négyszeres austini győztes a lehető legjobb helyzetből várhatja a téttel bíró következő két napot. „Érdekes nap volt, a pálya alakulása és az autó szempontjából igazi hullámvasút. De az autót összességében jónak éreztem. Még van min javítanunk, de az alapok jók. Sokkal könnyebbé tette a napunkat, hogy jól indítottunk, és így a szombat is egyszerűbb lehet” – nyilatkozta a bajnoki éllovas.

Főnöke, Toto Wolff úgy érzi, Hamilton korábbi önmagához viszonyítva is magasabb szintre jutott az utóbbi hetekben. Nehéz elképzelni, hogyan lehetne így megállítani. „Egyértelműen új szintre emelkedett. A mostani az ötödik közös évünk, és jó látni, hogy az autóban és az autón kívül is megtörtént ez a fejlődés. De fontos szerepe van ebben a csapaton belüli dinamikának is. Jól kijön Valtterivel, nincs feszültség, jó a hangulat a mérnökökkel is, megvan az együttműködés, és ez az egész csapatot felemelte.”

Lewis Hamilton (Fotó: XPB) Lewis Hamilton (Fotó: XPB)

Pat Symonds csak csodálkozott Hamilton teljesítménye láttán. „Lewis döbbenetes. Mintha egy másik bolygóról érkezett volna. Jobb, mint saját maga. Ritkán látunk ilyet, ez igazi dominancia” – állapította meg. Hamilton másfelől közelített: pirosra változtatott sisakja miatt Rakétaembernek hívta magát. Ha már két napja a NASA vendége volt…

A volt Williams-mérnök szerint ezzel Valtteri Bottast is elbizonytalanította az utóbbi időben. Nem úgy tűnik, hogy kilábalt volna a nyári szünet utáni válságából. Ezúttal is láttunk tőle vezetői hibát, amiből úgy tűnik, egy kicsit szétcsúszott. A délelőtti edzésen elfékezte magát, és ez korábban vetett véget a munkájának. „Az első edzést az időjárás befolyásolta, nem sikerült sok kört mennünk. Emellett kockásra is fékeztem a gumimat, ami miatt szintén várakoznom kellett. A délutáni edzésen már többet köröztünk, rövid és hosszú etapokat is futottunk, és végül mindent elintéztünk, amit akartunk. A beállítás terén a megszokott munkát végeztük el, ez egy normál nap volt” – értékelt a kétszeres futamgyőztes.

Symonds jól ismeri őt a williamses időkből, és úgy érzi, ez nem az a Bottas, mint akit idén két győzelmekor láttunk. „Év elején beszélgettünk arról, hogy vágjon neki ennek az évnek. A tanácsom az volt, hogy csak lazítson, élvezze, menjen gyorsan. Kezdem úgy érezni, hogy a nyomás most kezd hatni rá. Nagyon-nagyon tehetséges versenyző, de Lewis is, és úgy tűnik, mintha egy másik bolygóról jött volna. Emiatt nagyon nehéz ez az összevetés számára. Egy versenyzőnek fontos, hogy amikor autóba ül, úgy érezze, ő a világ leggyorsabbja. Viszont ha a csapattársa négy-öt tizeddel veri, az nagyon fájó tud lenni.”

Ahogy az ellenfelek számára is az lesz, ha Hamilton így folytatja tovább Austinban. Symonds szerint a pálya és a körülmények is kedvezhetnek a csillagosoknak. „Erősnek tűnnek, az autójuk jól kezeli az aszfalt egyenetlenségét is.” James Allison technikai igazgató azért figyelmeztetett: „A Ferrarinak nehéz napja volt, még nem láthattuk, hogy mire képesek valójában.”

Borítókép: Lewis Hamilton (Fotó: XPB)

További tartalmak