Musorujsag
Élő Eredmények

Indianapolis után Alonso elgondolkodott, az F1-es búcsún

Indianapolis után Alonso elgondolkodott, az F1-es búcsún

Motorsport-Total
Fernando Alonso Indianapolis után elgondolkodott a visszavonuláson is. Elárulta, győzelemre esélyes csapatokkal is tárgyalt, végül mégis a McLarennél maradt.

„Helyek, ahol Fernando Alonso szívesebben lenne.” Az internetes mémgyártó mozgalmat még az emlékezetes napozószékes jelenet indította el, ám azóta is kísérti a spanyolt. Idén év elején újra aktuálissá vált, miután kiderült, ugyanolyan komoly gondok vannak a Honda motorjával, mint 2015-ben. A szezon első felében Alonso bárhol szívesebben lett volna, mint McLaren-Hondájában és az F1-ben.

Hogy mennyire, azt az Indy500-as szereplése is jelezte: inkább kihagyta Monacót, csak hogy lehessen egy kis sikerélménye, és élvezhesse a valódi versenyzést. Most, szerződése meghosszabbítása után elárulta, az amerikai kiruccanást követően még az is eszébe jutott, hogy búcsút int az F1-nek. „Amikor visszatértem Indianapolisból, kétségeim voltak, hogy egyáltalán maradjak-e a Forma–1-ben, vagy nézzek körül más kategóriákban” – mesélte Austinban.

Arról is beszélt, hogy a jövője kapcsán ezt követően aztán több, győzelemre esélyes F1-es gárdával is egyeztetett. „Nem voltak igazán komolyak, de valóban sor került rájuk. A nyár folyamán különböző csapatokkal tárgyaltam. Ezek közül volt, amelyik idén nyert is futamot” – szűkítette le a kört a Mercedesre, a Ferrarira és a Red Bullra.

Hogy nem jutottak sokra, az nem meglepő. A Mercedest zűrös személyisége aggasztotta, a Ferrari már egyszer hiába próbálkozott vele, a Red Bullnál pedig szinte elképzelhetetlen, hogy Helmut Marko utánpótlás-versenyzői helyett az általa korábban sokszor bírált spanyolt válassza.

Fernando Alonso (Fotó: XPB) Fernando Alonso (Fotó: XPB)

A Renault gyári csapata ezzel szemben még csak nem is titkolta, hogy flörtölt volt bajnokával. „De úgy ítéltem meg, hogy a McLaren hamarabb lesz képes a bajnokságért harcolni” – indokolta, miért adott kosarat a franciáknak. „Számomra egyértelmű, hogy a McLaren-Renault a következő évben nyerő autó lehet.”

Biztosra persze nem mehet efelől, de információkat azért gyűjthet, amelyek meggyőzhetik. „A Forma–1-ben mindent az irányításunk alatt tartunk. Tudjuk, hány ezredmásodpercet veszítünk egy kanyarban, hány ezredet hagyunk ott a fékezéskor, és mennyit az egyenesekben. Minden adat ott hever az asztalunkon. Emellett a megérzésem is azt súgta, hogy a McLarennél kell maradnom.”

Alonso végül arra is magyarázatot adott, miért lett október dereka az eredetileg szeptemberre ígért döntéséből. Nem pusztán azért, mert meg kellett várnia, hogy a McLaren megállapodik a Renault-val. „Az csak egy dolog, mi zajlik a fejedben. Ha az időzónák között utazgatsz, és különböző versenyhelyzeteket élsz át, akkor talán hosszabb időre van szükséged, mire elkészül a szerződés.”

Zak Brown ügyvezető igazgató szerint Alonso túl nagy érték a csapatuknak, ezért nem is volt kérdés, hogy meg akarják tartani őt. „Csapás lett volna, ha nem sikerül” – állapította meg. És ezen még a versenyző időnként előjövő dühkitörései és éles nyelvűsége sem változtatott. „Fernando számára mindig csak az számított, hogy versenyképes legyen. Semmi mást nem akart, csak egy autót, amellyel az élmezőnybe kerülhet” – vette védelmébe a kétszeres bajnokot.

Borítókép: Fernando Alonso (Fotó: XPB)

További tartalmak