Musorujsag
Élő Eredmények

Ricciardo meglepődött, de nem bizonytalanodott el Verstappen miatt

Ricciardo meglepődött, de nem bizonytalanodott el Verstappen miatt

Sky Sports, Speedweek, Autosport
Nem érzi úgy Daniel Ricciardo, hogy kezdene kicsúszni a talaj a lába alól a Red Bullnál. Meglepte őt Max Verstappen szerződéshosszabbítása, ám a sajátjával inkább kivár.

Az egyik héten Christian Horner csapatfőnök még azt pedzegeti, Max Verstappennek maga köré kellene építenie a Red Bull csapatát, a másikon pedig váratlanul bejelentik, 2020-ig szerződést hosszabbítottak a hollanddal. Mindenki őt emlegeti a jövő szupersztárjaként, Helmut Marko minden idők legfiatalabb bajnokát faragná belőle, és ahogy oly sokszor, Daniel Ricciardo ismét háttérbe szorul.

Meg is kérdezték tőle pénteken, nem érzi-e bosszantónak a helyzetet. „Ami a médiát illeti, valóban nagy figyelem övezi őt. Nem akarom tőle elvenni ezt, hiszen már most rekordokat döntött ilyen fiatalon, szóval ez rendjén is van így. Ha pedig kivesszük a képletből a médiát, és csak azt nézzük, mi történik a csapaton belül, elmondható, sosem volt semmilyen egyenlőtlenség, sem az új elemekkel, sem mással. Tehát ez csak a médiára vonatkozik, semmi gond nincs csapaton belül, nem is aggódom emiatt” – hangsúlyozta.

A korai hosszabbítás azért így is váratlanul érte kicsit. „Tudom, hogy Max boldog a csapatnál, ezért nem lepett meg, hogy maradni akart. A bejelentés viszont elég korán jött, ez volt az egyetlen meglepetés számomra.”

Daniel Ricciardo (Fotó: XPB) Daniel Ricciardo (Fotó: XPB)

A saját helyzetét viszont mindez nem fogja befolyásolni. „Szó sincs arról, hogy bármire is nemet mondtam volna. Egyszerűen még túl korai lenne. Az emberek a szerződésekről beszélnek, a jövő évi pilótapletykákról, de ehhez még korán van. Ami a bejelentést illeti, van pozitívuma, hiszen magabiztossá tesz minket a következő évre. A menedzsmentje is sok pozitívumot lát a csapaton belül. Én száz százalék, hogy itt leszek jövőre, és ez lehetővé teszi, hogy úgy fejlődjük tovább, ahogyan eddig. Jövőre még itt leszek, és lehet, hogy még tovább, de ennek nincs köze Max korai bejelentéséhez. Van időm, nem kell sietnem.”

Helmut Marko eközben azt cáfolta, hogy Verstappennel történt hosszabbításuknak van köze Ricciardo 2018 végén lejáró szerződéséhez, és ahhoz, hogy tartanak az ausztrál elvesztésétől. „Nem emiatt történt. Max velünk kezdett az F1-ben, szeretnénk, ha velünk válna belőle minden idők legfiatalabb bajnoka. Tény, hogy Max és Ricciardo is elérhetővé válhatott volna 2018 után, ezért próbáltuk bebiztosítani magunkat legalább az egyik versenyzővel. Max kérdezte meg, hogy hosszabbíthat-e 2020-ig, miközben Ricciardo szeretett volna kikerülni a piacra. Most vele fogunk beszélni” – nyilatkozta a tanácsadó. „Nemrég már beszéltem vele, és azt mondta, szeretné folytatni. Körül fog nézni, de most már van egy biztos pontunk, és szeretnénk, ha ő is maradna velünk 2019-ben és 2020-ban.”

Verstappent arról is próbálták faggatni, volt-e valós esélye egy riválishoz szerződni. „Ez most már nem számít, nemde? Tény, hogy voltak nehézségeink idén, de sikerült fejlődnünk. De talán jó is volt abban, hogy ilyen dolgok történtek, hiszen lehet belőle tanulni, és csak erősebbé válunk ettől a következő években” – utalt első féléves pechszériájára.

Daniel Ricciardo (Fotó: XPB) Daniel Ricciardo (Fotó: XPB)

Helmut Marko azért pikírten megjegyezte: „Itt van Wolff úr a paddockban? Mit szól most ő ehhez?” Arra utalt, hogy korábban többször is látták diskurálni Jos Verstappennel, s szerinte egyértelműek voltak a szándékai ezzel.

Wolff a paddockban volt, és válaszolt is honfitársa kérdésére. „Nem tettünk neki ajánlatot, nem is tárgyaltunk vele. Jó döntés részéről, hogy a Red Bullnál marad, és mi ebben nem voltunk érintettek” – zárta rövidre a témát.

Nagy kérdés, Ricciardo szóba jöhet, szóba jön-e a Mercedesnél vagy a Ferrarinál a következő évben. Az ausztrál korábban már egyértelművé tette, örömmel lenne akár Lewis Hamilton csapattársa, Sebastian Vetteltől pedig közös szezonjuk után aligha tart.

Marko ennyire még nem menne messzire, ő most abban bízik, hogy 2018-as teljesítményükkel meg tudják tartani jelenlegi párosukat. „Max és Daniel egyaránt képes bajnoki címet nyerni. Megértettük az év eleji problémáinkat, újítottunk a szélcsatornában, többé nem fognak félrevezetni a téves adatok. Ennek az eredménye Max malajziai győzelme és szuzukai második helye volt. És még nem értünk az idei autó fejlesztésének a végére, Adrian Newey most is itt a pályán, ami jelzésértékű.”

Borítókép: Daniel Ricciardo (Fotó: XPB)

További tartalmak