Musorujsag
Élő Eredmények

Mentés egy briliáns körrel: Vettelt gyorsabb volt, mint gondolta

Mentés egy briliáns körrel: Vettelt gyorsabb volt, mint gondolta

Sky Sports, Speedweek, Motorsport-Total
Nem is számított arra Sebastian Vettel, hogy ennyire közel tud férkőzni Lewis Hamiltonhoz az időmérő edzésen. Létfontosságú volt a mesés utolsó köre: ha autója is partner lesz, augusztus óta először vívhat meg legfőbb riválisával!

„Micsoda teljesítmény ez Vetteltől, befurakodott a két Mercedes közé!” – csodálkozott nagyot a sokat látott exversenyző, Martin Brundle az Amerikai Nagydíj időmérőjének végén. Egyfelől rossz hír a Ferrari szempontjából, hogy a pole helyett ez az elismerés a bajnoka számára, másfelől viszont tény, Sebastian Vettel klasszishoz méltóan ismét akkor húzta elő a legjobb formáját, amikor a legnagyobb szükség volt rá.

Az elszúrt péntek után a 3. szabadedzésen már megindult fölfelé a szekere, a Q1 és a Q2 alapján viszont még úgy tűnt, fennáll a veszélye, hogy legfőbb bajnoki ellenfelén kívül mások is legyőzhetik őt, akár még a Q3-as első körben is gyorsabb Kimi Räikkönen is. A négyszeres világbajnok végül 0,239 másodpercre közelítette meg a Mercedesével Austinban külön kategóriát képviselő Hamiltont, és ezzel bebiztosította vasárnapi első soros rajthelyét.

A német önmagát is meglepte. „Elégedett vagyok az utolsó körömmel, de a teljes edzésemmel már nem. Nem igazán kaptam el a ritmust. Boldog vagyok, hogy az első sorban állhatok, mivel tudom, hogy a versenytempónk elég jó lesz ahhoz, hogy legyőzzük Lewist. De nem igazán foglalkozom még a vasárnappal, csak lépésenként haladok. Most csak örülök annak, hogy ilyen közel maradtam Lewishoz.”

Sebastian Vettel (Fotó: XPB) Sebastian Vettel (Fotó: XPB)

Ez valóban létfontosságú volt ahhoz, hogy továbbra is a győzelemre esélyesnek vallhassa magát. Tekintve, hogy a pénteki problémái miatt nem teljesíthetett hosszú etapokat, a Ferrari most főként Kimi Räikkönen akkori időire, valamint a szombat délelőtti gyakorlásra hagyatkozhat a futam kapcsán. A heppenheimi ettől függetlenül biztos benne, hogy szoros csata vár rá. „Lassan kezdtük ezt a hétvégét, szinte nem is mentem kört pénteken. Aztán karosszériát cseréltünk, mert nem éreztem jónak az autómat. Csak dicsérni tudom a csapatot a munkájáért. Úgy sikerült kicserélniük a vázat, hogy még túlórázniuk sem kellett. Nem vágytunk erre, de ez rekordidő volt.”

„Ma sokkal elégedettebb voltam az autóval, főleg az időmérő végén. Tudtam, hogy ha mindent összerakok, akkor közel kerülhetek Lewishoz. Végül jobb lett az időm, mint amire számítottam. A nyolcas és a kilences kanyarban nem volt ideális az autó, főleg az első két edzésrészben. Nagyobb kockázatvállalással sem lettem volna gyorsabb. Aztán megpróbáltam tisztábban teljesíteni a szakaszokat, és ez kifizetődött. Az első Q3-as körömben már világossá vált számomra, hogy valami rendkívülit kell nyújtanom, ha el akarom kapni a Mercedest. Végül sikerült.”

A célja vasárnap viszont már nem Bottas, hanem Hamilton megelőzése lesz. Spa óta nem láthattuk megküzdeni egymással a két világbajnokot, legutóbb Szuzukában ugyanilyen felállásból indultak, és ha nem csak 5 henger működik a Ferrariban, Vettel valószínűleg már a rajtnál elhúzott volna ellenfele mellett. „Remélem, hogy most tovább ott lehetek, mint a legutóbbi versenyeken. Az sokat segítene” – jegyezte meg nevetve a Szingapúrban rajtbaleset, Japánban négy kör után műszaki hiba miatt kieső ferraris.

Sebastian Vettel (Fotó: XPB) Sebastian Vettel (Fotó: XPB)

A másik vörös autóval Kimi Räikkönen eközben csak 0,2 másodperccel bizonyult lassabbnak, ám ez így is kettővel rosszabb pozíciót jelentett számára. Daniel Ricciardóval ezredre azonos időt autóztak, ám mivel az ausztrál ezt előbb tette, övé lett a 4. hely és a második rajtsor. „Igen, talán több is volt benne, de nehéz volt. Sikerült pár jó kör, de valahogy egyik sem sikerült igazán jól” – nyilatkozta elégedetlenül a világbajnoki címét éppen 10 évvel ezelőtt nyerő finn. „Volt olyan rész, ahol jól ment, máshol nehezen fordult az autóm. Nagyon nehéz egy rendes kört összerakni. Nem volt olyan rossz, de lehetett volna ennél jobb.”

Ami a Ricciardo elleni csatát illeti, Räikkönen annyira nem is érzi magát pechesnek. „Őszintén szólva itt inkább választom az ötödik helyet, mivel sokat számít, hogy a pálya melyik oldaláról indulsz” – állapította meg. Neki most a tisztább ív jut.

Borítókép: Sebastian Vettel és Lewis Hamilton (Fotó: XPB)

További tartalmak