Musorujsag
Élő Eredmények

Köszöntötték a barcelonai olimpia magyar hőseit

Köszöntötték a barcelonai olimpia magyar hőseit

MTI
A 25 évvel ezelőtti, barcelonai nyári olimpiai játékokon sikeresen szereplő magyar sportolókat köszöntötték csütörtökön este.

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) és a Magyar Olimpiai Bajnokok Klubjának közös rendezvényén Kulcsár Krisztián, a MOB elnöke köszöntőjében emlékeztetett arra, hogy a magyar csapat 1992-ben a 11 arany-, 12 ezüst- és 7 bronzéremmel olyan kiemelkedő teljesítményt nyújtott, amely Helsinki mögött a második legeredményesebb szereplés a nyári olimpiákon. Az elnök hozzátette: a vasfüggöny lebontása után ez volt az első olyan ötkarikás játékok, amelyen már a teljes függetlenségét visszanyerve vehetett részt

Magyarország. Végül Kulcsár Krisztián elárulta, számára ez volt az első olimpia, amelyen versenyzőként részt vett, egyben ehhez fűzik a legszebb személyes emlékek.

Schmitt Pál, a MOB tiszteletbeli elnöke, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja beszédében kiemelte, három bojkottált olimpia után – Moszkva, Los Angeles és Szöul – Barcelonában teljes és egyben békés játékokat rendeztek. A magyar delegációt MOB-elnökként első nyári olimpiáján vezető sportdiplomata külön hangsúlyozta, hogy a játékokon a magyar olimpiai család is teljes létszámban vehetett részt, így 19 sportágban összesen 217 sportoló indult, akik a nemzetek pontversenyében nyolcadik helyet szerezték meg.

„A csapat tagjai között olyan nagyszerű emberek voltak, akik azóta fényes karriert csináltak” – utalt Schmitt többek között Kulcsár Krisztiánra, a sportállamtitkár Szabó Tündére és az olimpiai bajnokok klubját vezető Nébald Györgyre.

Az ünnepségen videofelvételeken felidézték a magyar aranyérmek születését, Darnyi Tamás, Egerszegi Krisztina, Repka Attila, Farkas Péter, Kovács Antal, Ónodi Henrietta, Szabó Bence és a női kajaknégyes diadalát. Végül a barcelonai magyar érmesek közül a jelenlévők felmentek a színpadra és együtt koccintottak az egykori eredmények emlékére.

További tartalmak