Musorujsag
Élő Eredmények

Swaney Elizabeth új sportágban próbálja ki magát Magyarországon

m4sport.hu
Az amerikai születésű, a 2018-as téli olimpián magyar színekben induló Swaney Elizabeth újra Magyarországon tartózkodik, de ezúttal egy új sportágban próbálja ki magát: a hétvégén egy amatőr curling tornán lép jégre. A téli olimpiák történetének első magyar színekben induló szabadstílusú síelője Lipcsei Bettával beszélgetett az M1 Ma Este című műsorában.

„Azért jöttem Magyarországra, hogy részt vegyek ezen a versenyen, nagyon izgulok, megtiszteltetés, hogy egy ilyen csodálatos csapat tagja lehetek és kihozhatom magamból a maximumot” – mesélte a sportolónő, aki februárban a phjongcshangi játékokon a síakrobaták félcső számában a 24., utolsó helyen végzett úgy, hogy egyetlen trükköt sem mutatott be, ezzel pedig hatalmas visszhangot váltott ki és váratlanul nagy ismertségre tett szert, hazánkban és az egész világon.

Swaney még újnak számít a curlingben, elmondása szerint két hónapja kezdett el a sportággal foglalkozni.

„A jégpálya mellett nőttem fel, körülbelül 20 évet töltöttem a jégen, utána kezdtem el síelni és kijutottam az olimpiára, most úgy érzem, mintha hazatértem volna, mert megint egy jégcsarnokban versenyezhetek.”

A 2018-as téli olimpián szerzett élményekről és a nagy port kavaró szereplésről a sportolónő csak jókat tudott mondani:

Swaney Elizabeth érkezik a magyar téli olimpiai csapat fogadási ünnepségére a Gyakorló Jégcsarnokba 2018. február 25-én (MTI Fotó: Kovács Tamás) Swaney Elizabeth érkezik a magyar téli olimpiai csapat fogadási ünnepségére a Gyakorló Jégcsarnokba 2018. február 25-én (fotó: MTI/Kovács Tamás)

„Az olimpia csodálatos volt számomra, életem legjobb élménye volt, amikor a versenytársak odajöttek és támogattak minket. A közelemben mindenki támogatott. Az olimpiai futamom nagyon izgalmas volt, akárcsak a magyar csapat részeként versenyezni, nagyon tetszett, hogy a férfi gyorskorcsolyázók aranyat nyertek. ”

„Az emberek megismernek engem Magyarországon és az Egyesült Államokban is, a versenyzőtársaim pedig nagyon támogatóak. A média mindig mutat ellentmondásos dolgokat, de az igazi szakemberei ennek a sportnak a sportolók, ők mindig támogattak engem és én változatlanul nagy izgalommal gondolok vissza az olimpiára. ”

Bár a curling pályán még újoncnak számít, a jövőben szeretne hozzájárulni a sportág népszerűsítéséhez.

„Nagyon szeretem a curlinget és Magyarországot is, ha hozzá tudok járulni a sport népszerűsítéséhez, szívesen teszem, de tudom, hogy nagyon erős a magyar curling, a hétvégi verseny egy nagyon jó tanulóesemény lesz a számomra, remélem, azért én is hozzá tudok tenni. Akárcsak a síelésnél, a jövőben is azt szeretném, ha fejlődne a sportág, szeretném inspirálni az embereket, hogy elérhetik az álmaikat, függetlenül attól, hogy mik ezek az álmok. ”

Swaney Elizabeth (MTI Fotó: Czeglédi Zsolt) Swaney Elizabeth (MTI Fotó: Czeglédi Zsolt)

Természetesen szóba került a magyar curling válogatott eddig példa nélküli olimpiai részvétele, pontosabban ennek esélyei a jövőre nézve, talán Swaney Elizabeth-tel.

„Nagyon izgalmas lenne, de túl korai erről beszélni, hiszen a hétvégén korábbi világbajnokkal is találkozok, illetve a nemzeti csapat tagjaival, akiknek nagyon sok tapasztalatuk van. Talán néhány tanácsot is kapok tőlük, izgalommal várom, hogy mit tanulhatok. Természetesen szeretném, hogy Magyarország részt vegyen az olimpián, csodálatos lenne magyar színekben versenyezni, de Magyarországért mindent nagyon szívesen tennék.”

„Magyar síelő vagyok” – válaszolta zárásként magyar nyelven Swaney Elizabeth, miután Lipcsei Betta a nyelvtudása felől érdeklődött.

Hozzátette (ismét angolul): „Az elmúlt években a síelés terminológiáját próbáltam megtanulni magyarul, jelenleg a curling szakszavaira koncentrálok”.

További tartalmak