Musorujsag
Élő Eredmények

Eldőlt: nem lesz F1-es Miami Nagydíj 2019-ben!

Eldőlt: nem lesz F1-es Miami Nagydíj 2019-ben!

Formula1.com
Ami a hétvégén még csak pletyka szintjén élt, hétfőn hivatalossá vált: nem lesz Forma–1-es Miami Nagydíj a következő szezonban!

Az erről szóló bejelentést az F1 kereskedelmi ügyekért felelős igazgatója, Sean Bratches tette meg, aki közleményben tudatta: a pálya vonalvezetése körül elhúzódó területi viták miatt már letettek a jövő évi miami utcai verseny megrendezéséről, és hogy mindent tisztázni tudjanak, 2020-ra tolták el az új helyszín tervezett debütálását.

„Az elmúlt pár hónapban szorgosan dolgoztunk az F1-es Miami Nagydíj megvalósításán, és jelentős előrelépéseket értünk el, ám ezek bonyolult tárgyalások” – indokolt az amerikai. „Miközben az elsődleges célunk az volt, hogy már 2019-ben legyen verseny Miamiben, mindig is világos volt, hogy van egy pont, amin túl már nem lehetséges elhozni a legjobb kerék a kerék elleni küzdelem élményét a szurkolóinknak, a versenyzőknek és a csapatoknak. Most értük el ezt a pontot a 2019-es miami futam esetében.”

Bratches viszont nyomatékosította, a projekt nagyon is él még, és hosszú távra terveznek Miamivel, ezért új célnak a 2020-as naptárba kerülést jelölték ki. A halasztás okaként azt nevezte meg, hogy ilyen kevés idő alatt már nem lehet elég alapos munkát végezni. „Mindig mondtuk, hogy nem szeretnénk kompromisszumokba menni, a létező legjobb versenyt akarjuk megvalósítani a miami emberek, a szurkolóink és az 1,8 milliárd ember számára, akik a világ minden táján minden évben nézik az F1-et. És ha ehhez az kell, hogy kivárjunk 2020-ig, ez még mindig jobb választás, mint egy szuboptimális versenypályán versenyezni, csak hogy aláírjuk a szerződést.”

Sean Bratches (Fotó: XPB) Sean Bratches (Fotó: XPB)

Bratches a sajátos nyelvezetével arra utalt, hogy az utcai helyszín nyomvonaláról még mindig nem sikerült megállapodniuk a szervezőkkel, mivel több cég, érdekcsoport, valamint a háborgó lakosság számos kivetnivalót talált az eddigi tervekben, és bizonyos városrészek nem szívesen lennének a pálya részei. A városvezetés eredetileg ezen a héten tartotta volna meg szavazását a tárgyalások során elkészült 10+10 éves szerződéstervezetről, ám a múlt hét végén közölték, hogy e döntést inkább szeptemberig elhalasztják, hogy legyen idejük minden érintettel egyeztetni.

Bratches végül kiemelte, továbbra is folytatni kívánják a terjeszkedést az Egyesült Államokban, és ennek jeleként az idén októberre tervezett miami F1-es fesztivált megtartják.

Az egyelőre kérdéses, hogy a 2019-es versenynaptár tervezetére milyen hatással lesz az egy ideig még biztosra vett verseny kiesése. Októberben ezzel felszabadul egy időpont, és két lehetőség van: vagy 20 versenyt rendeznek a 21 helyett (ez bevételkiesést jelentene a kevesebb jogdíj miatt), vagy helyettesítik Miamit. Az idő rövidsége miatt erre vélhetően új helyszínt már nem fognak találni, úgy tudni viszont, hogy a szerződés nélkül maradó Hockenheimnek még lehet egy kis esélye a beugró szerepre. Feltéve, ha Chase Careyék meg tudnak állapodni a tulajdonosokkal, ami eddig nem sikerült.

Borítókép: Az Amerikai Egyesült Államok zászlaja (Fotó: Gilbert / xpb.cc)

További tartalmak