Vettel elismerte, Ricciardo jobb volt nála Bahreinben

A Mercedes házi csatája mellett elhomályosult Sebastian Vettel és Daniel Ricciardo bahreini különversenye. Pedig ezen küzdelem is egyre érdekesebbnek ígérkezik…

Sebastian Vettel és Daniel Ricciardo csatázik (Fotó: xpbimages.com) Sebastian Vettel és Daniel Ricciardo csatázik (Fotó: xpbimages.com)A Red Bull csapatfőnöke, Christian Horner elismerte, nem számítottak arra, hogy Daniel Ricciardo ennyire jól mutatkozik be náluk. Az ausztrál versenyző az idei három időmérő edzésből kétszer legyőzte négyszeres világbajnok csapattársát, Sebastian Vettelt, és bár a németet mindkét alkalommal technikai nehézségek hátráltatták, a versenyen az ausztrál tiszta küzdelemben múlta felül őt.

Ricciardo először az első kerékcserét megelőzően előzte meg Vettelt, ám akkor még a két versenyző eltérő taktikája miatt csupán előre megbeszélt helycserét láthattunk. „Ez igazi csapatmunka volt. Eltérő taktikán voltak, és már a futam elején megbeszéltük ezt. Mindketten együttműködtek. Sebastian azt mondta, elengedi őt a 11-es kanyarban, hogy a lehető legkevesebb időt veszítse, miközben Daniel versenyét is segíti. Természetesen a kerékcserék után újra helyet cseréltek, aztán pedig szabad volt a verseny az utolsó kör utolsó szektoráig” – árulta el Horner Adam Coopernek.

A csapattársak a verseny második felében aztán újra egymás mögé értek: Ricciardo a célegyenes végén próbálkozott, és bár mindketten nyithatták hátsó szárnyukat, végül kisebb viaskodás után túljutott kollégáján. „A csapattársadnak mindig több helyet hagysz, nem úgy küzdesz ellene, mint mások ellen – mondta küzdelmükről Vettel az Auto Motor und Sportnak. – Egyszer elengedtem Danielt taktikai okokból, másodjára viszont elfogadtam, hogy egyszerűen gyorsabb volt nálam. Nem lett volna sok értelme feltartani őt. Ha az utolsó körről lett volna szó, talán kiszélesítettem volna az autót, de hogy kilenc körön keresztül magam mögött tartsam őt, nem tudtam elképzelni. Aztán kiderült, hogy még gyorsabb is volt, hiszen Hülkenberget is megelőzte.”

A címvédő elárulta, nem csupán azért volt lassabb csapattársánál, mert autója erőtlen volt az egyenesekben, ezen a versenyen a gumikkal sem boldogult olyan jól a gumikkal, mint Ricciardo. „A rajtom elég halovány volt. Nem jöttem el jól. Aztán nehezen boldogultam a forgalomban, mivel lassú voltam az egyenesekben. Nemcsak Mercedes ellen, de a Ferrari ellen is. Végül szerencsénk volt a biztonsági autóval, az mentette meg a guminkat. Nem tudtam úgy óvni őket, ahogy szerettem volna. Főleg a hátsókat nem. A biztonsági autó nélkül igencsak necces lett volna a dolog.”

„Daniel egyszerűen jobban boldogult a gumikkal, nála jobban bírták a kerekek. Az első etapban a keményebb keveréken voltam, ő a lágyon. Ennek ellenére tovább kint tudott maradni nálam. És ezt a végén ki is használta. Normál esetben egészen jól boldogulok a gumikkal. Még rá kell jönnöm, Bahreinben miért nem ment” – mondta Vettel. Majd hozzátette: „Nem az a fajta ember vagyok, aki szívesen keres kifogásokat. Versenyző vagyok. Ma egyszerűen nem voltunk elég jók.”

Ricciardo sokak szerint máris bizonyította, jóval nagyobb fenyegetést jelent Vettelre, mint elődje, Mark Webber. „Daniel megszokta, hogy nem tökéletes autóval kell versenyeznie. Sebastian az elmúlt négy évben viszont a remek kocsikhoz szokott” – mondta Martin Brundle.

A német viszont még nem menne ilyen messzire. „Nem lenne sportszerű három verseny után kijelenteni ezt. Daniel remekül végzi a dolgát, jól boldogul az autóval, de nehéz lenne fair összehasonlítást végezni” – fogalmazott a német.

Főnöke, Christian Horner mindeközben elismerte, nem hitték volna, hogy új versenyzőjük ennyire erősen kezdi Red Bullos karrierjét. „Daniel felülmúlta a várakozásokat. Egyszerűen briliáns volt ma. Mindig mosolyog, még akkor is, ha nem megy neki. Az előzéseivel igazolta, hogy képes tartani a lépést a legjobbakkal. Ez megmutatja, mennyire nehéz megítélni egy versenyző képességeit, ha nem áll rendelkezésére a megfelelő technika. Ez elhalványítja a valós teljesítményt. Mi viszont tudtuk, hogy nagyon jó. Hogy ennyire jó lehet, arra viszont nem is számítottunk” – fogalmazott a csapatfőnök.

És hogy miként értékeli az érintett saját bahreini produkcióját? „Büszkének kell lennünk a negyedik helyre. A Force Indiák nagyon gyorsak voltak az egyenesekben, ezért több körig tartott, mire túljutottam Hülkenbergen. Nagyon jó verseny volt, mindvégig részese voltam a csatáknak. Az efféle versenyeket szeretjük. Személy szerint imádtam, és biztos vagyok benne, hogy a többiek is. Ha valaki egész verseny alatt csatázhat, annál nincs is jobb érzés. Persze jó lett volna dobogóra állni, de egy ilyen verseny után már a negyedik hely is nagyon jó” – fogalmazott az NBC-nek Ricciardo.