Musorujsag
Élő Eredmények

Megérkezett Tibetbe Klein Dávid

MTI
Átlépte a nepáli-kínai határt a Mount Everest oxigénpalack nélküli megmászására készülő Klein Dávid, aki a kötelező akklimatizációs szünetek után várhatóan 4 nap múlva éri el az 5200 méteres magasságban fekvő alaptábort.

Háromnapos katmandui tartózkodás, a szükséges engedélyek és a még hiányzó felszerelések beszerzése után a SPAR Everest Expedíció csütörtökön érkezett a nepáli határvárosba, Kodariba, ahonnan azonban a határ zsúfoltsága miatt aznap nem tudott továbbmenni. Klein Dávid a kényszerpihenő után pénteken érkezett a Nepál és Kína között húzódó Barátság Hídjához, amely a legjelentősebb határátkelő a két ország között. A hídon nagyon sokan – expedíciók, turisták, munkát keresők – igyekeznek átkelni, ami a szigorú kínai határellenőrzés miatt hosszú sorok kialakulásához vezet.

A határra érkezőknek a híd közepén, egy 50 centiméter széles járdán kell felsorakozniuk, ott várakoznak – rendszerint több órán át arra – hogy a kínai katonák rendkívül alaposan átvizsgálják csomagjaikat, majd átessenek több útlevél-ellenőrzésen. A határőrök nem arra kíváncsiak elsősorban, hogy rejtenek-e például fegyvereket a csomagok, hanem arra, hogy van-e az utazónál bármilyen, a Dalai Lámával kapcsolatos kiadvány, vagy a kínai katonai titkok kifürkészésére alkalmas műszaki eszköz.

Klein Dávid - MTI Fotó: Mohai Balázs Klein Dávid – MTI Fotó: Mohai Balázs

Klein Dávid sikerrel vette az expedíció előtt álló első komolyabb akadályt, minden csomag és minden útlevél, vízum elfogadhatónak bizonyult a kínai hatóság számára, így folytathatta útját.

A határ túloldala, a 2200 méter magasságban fekvő Zhangmu egy folyóvölgy meredek falára épült város, sok lépcsővel emelkedik fölfelé, lakói egymás hegyére-hátára építkeznek. Utcáin a turistákat és hegymászókat pénzváltók sokasága fogadja, akik szinte kivétel nélkül nők.

A SPAR Everest Expedíció következő állomás Nyalam lesz, a 3700 méteren fekvő városban a társaság egy éjszakát és egy akklimatizációs pihenőnapot tölt majd el, hogy szervezetüket hozzászoktassák az egyre ritkább levegőhöz. Ezután a tervek szerint Tingri következik, a 4200 méteren, egy fennsíkon fekvő, egyetlen hosszú utcából álló kis tibeti városka.

A Tingriben eltöltött egynapos akklimatizáció – és túra – után az expedíció legközelebb az 5200 méteren fekvő alaptáborban pihen majd meg, de az addig következő pár napban bárhol számíthat kínai rendészeti ellenőrzőpontokra, és arra is, hogy gépfegyveres katonák kérik el a papírokat.

További tartalmak