Musorujsag
Élő Eredmények

Tizenkilenc ország nyújtott be pályázatot a 2020-as Eb-re

MTI
A tavaly szeptemberben jelentkező 32 helyett végül 19 ország nyújtotta be pályázatát a 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság egy-egy helyszínére.

A kontinentális szövetség (UEFA) szombaton közölte, hogy 13 kandidáló visszakozott, így 19-en – köztük Magyarország – maradtak versenyben, s ezek a nemzetek a pénteki határidőig be is nyújtották pályázatukat.

Az UEFA 2011-ben jelentette be, hogy az Eb fennállásának 60. évfordulója alkalmából, 2020-ban 13 ország 13 városában rendezik majd meg a kontinentális tornát. A jelentkezőknek két csomagra lehetett pályázni: az egyik a két elődöntőt és a finálét foglalja magában, míg a másik három csoportmérkőzést és egy egyenes kieséses – nyolcad- vagy negyeddöntős – összecsapást. Utóbbit tekintve majd 12 győztest hirdetnek ki. A nyolcaddöntőre 50, a negyeddöntőre 60 ezer férőhelyes stadion az elvárás.

A két elődöntőre és a döntőre – az UEFA közlése szerint – csak Anglia és Németország jelentkezett, de ez a két ország a másik csomagra is nyújtott be pályázatot. A házigazdák névsorát szeptember 19-én, az UEFA végrehajtó bizottságának genfi ülésén jelölik ki.

Korábban jelezte kandidálási szándékát, de aztán visszalépett a jelentkezéstől Örményország, Horvátország, Csehország, Finnország, Franciaország, Görögország, Kazahsztán, Lengyelország, Portguália, Szerbia, Svájc, Törökország és Ukrajna.

A magyar szövetség (MLSZ) csütörtökön küldte el pályázatát, amelyben az új Puskás Ferenc Stadionnal három csoportmérkőzésre és egy egyenes kieséses találkozóra kandidál. A tervek szerint az építkezés jövőre kezdődik és az új aréna legkésőbb 2018-ra elkészül.

A 2020-as Eb-re pályázó országok és városok:
Azerbajdzsán (Baku), Fehéroroszország (Minszk), Belgium (Brüsszel), Bulgária (Szófia), Dánia (Koppenhága), Anglia (London), Macedónia (Szkopje), Magyarország (Budapest, Puskás Ferenc Stadion), Németország (München), Izrael (Jeruzsálem), Olaszország (Róma), Hollandia (Amszterdam), Írország (Dublin), Románia (Bukarest), Oroszország (Szentpétervár), Skócia (Glasgow), Spanyolország (Bilbao), Svédország (Stockholm), Wales (Cardiff)

További tartalmak