Elhunyt Major István Európa-bajnok magasugró

Elhunyt Major István, a magyar atlétika egyik legeredményesebb versenyzője; a magasugró a hetvenes évek elejének háromszor nyert fedettpályás Európa-bajnokságot.

Major István az első magyar ugró volt, aki a flop technikát sikeresen alkalmazta - olvasható a Magyar Atlétikai Szövetség honlapján. 1969 és 1973 között tíz alkalommal javította meg az országos csúcsot, utolsó rekordja (224 cm) öt évig volt érvényben.

Major István, a Budapesti Honvéd versenyzője nyeri a magasugrást az Újpesti Dózsa és a Bp. Honvéd nemzetközi fedettpályás atlétikai versenyén az Olimpiai Csarnokban 1974. február 6-án. MTI Fotó: Kovács Gyula Major István, a Budapesti Honvéd versenyzője nyeri a magasugrást az Újpesti Dózsa és a Bp. Honvéd nemzetközi fedettpályás atlétikai versenyén az Olimpiai Csarnokban 1974. február 6-án. MTI Fotó: Kovács GyulaTíz éven át szerepelt a magyar válogatottban. Részt vett az 1972-es müncheni - hatodik hely - és az 1976-os montreali olimpián. Három alkalommal vehette át az Év atlétája elismerést. Fedettpályás Eb-ken három aranyérme mellett egyszer második lett, míg szabadtéren kétszer Eb-negyedik és egyszer Eb-ötödik volt. Universiadén kétszer szerzett ezüstérmet.

Az életének 65. évében elhunyt kiváló sportember 1966-tól 15 évig volt a Bp. Honvéd versenyzője, aktív pályafutását a Volán SC-ben fejezte be.

A hatszoros magyar bajnok magasugró szakedzői diplomát szerzett, a nyolcvanas évek elején Kanadában telepedett le.