Kiss Lajos olimpiai bronzérmes kajakos 80 éves

Ma ünnepli 80. születésnapját Kiss Lajos olimpiai bronzérmes kajakos.

Egy nyitott csónakkal, úgynevezett szandolinnal és egy kajakos lapáttal kezdte a Sajón, ahol minden portyakajakot lehagyott. A diósgyőriek akkori edzője, Kolozsvári István hívta, így került a DVTK kajakszakosztályába.

 

"Apám meghalt a háborúban, anyánk a három fiút igen nehéz körülmények között nevelte. A kajakozási lehetőség egy kis színt vitt a családunk kemény életébe" - emlékezett vissza az ünnepelt a kezdetekre az MTI-nek nyilatkozva.

 

"Mivel dongalábbal születtem, eleve hátrányos helyzetben voltam, hiszen nekem többet kellett produkálnom - folytatta a múltidézést. - Ezért amolyan "güzü" módjára hajtottam. Szerencsére a nagybátyám be tudott ajánlani a Diósgyőri Gépgyárba lakatos inasnak, ahol ingyen ebédet és még fizetést is kaptam."

A Diósgyőri Gépgyár - MTI Fotó: Birgés Árpád

A Diósgyőri Gépgyár - MTI Fotó: Birgés Árpád 

A mestere, Schlosser Imre azt is elintézte, hogy rendszeresen dupla adaghoz jusson. Megfogalmazása szerint a csúcsot pedig az jelentette, "amikor Sztálin hetvenedik születésnapja alkalmából idő előtt kaptuk meg a segédleveleket".

 

"Majd átmehettem a Lenin kohászati Művekbe, ahol később műszerészként is végezhettem" - mesélte a Miskolchoz közeli Tiszalucon élő idős sportember, aki 1951-ben már Budapesten is versenyezhetett.

 

"A Margitszigeten az Építők kölcsönhajójában rajtolva sikerült győznöm. Hazatérve azonnal kaptam egy nagyon gyors kajakot és négy óra munkaidő kedvezményt" - mondta.

 

Mivel 1955-ben és 1956-ban is ő nyerte K-1 1000 méteren a bajnokságot, ott lehetett a melbourne-i olimpián, ahol bronzérmes lett. A párosban való szereplés lehetőségét azonban nem kapta meg, s a szólóban kiérdemelt harmadik hellyel sem volt maradéktalanul elégedett.

 

Az 1960-as, római olimpiát pályafutása egyik szomorú emlékeként őrizte meg.

 

"Az eredményeim alapján nem tudtak itthon hagyni, kint viszont jól kitoltak velem. Addig sakkozgattak, míg versenyszám nélkül maradtam. Ezért azután a lelátóról nézhettem a küzdelmeket, majd utána gyorsan hazaküldtek a helyezetlenül végzettekkel együtt" - idézte vissza a méltánytalanságot az egykori sokszoros magyar bajnok, aki a versenyzői pályafutása befejezése óta eltelt évtizedekről csak töredékesen és szomorúan beszélt. 1986-ban infarktust kapott, felgyógyulását követően leszázalékolták.

 

Időközben elvált, egyetlen leánya pedig úgy halt meg súlyos betegségben, fiatalon, hogy unoka sem maradt utána.

 

"Nyolc éve kezdődtek a komolyabb egészségügyi gondok: a bal lábamról egyszerre három ujjat is le kellett operálni. Éppen akkor készült Melbourne-be, az olimpia 50. évfordulójának emlékünnepségére a Magyar Olimpiai Bizottság küldöttsége. Én is utaztam volna, de repülés helyett a kórházban kötöttem ki. Azóta alig tudok járni" - mondta Kiss Lajos.

"Némi öröm az ürömben, hogy hat éve sikerült rászoknom az internet használatára. Így - bár már a házból sem tudok kimenni - a világ bármelyik csücskébe is eljuthatok" - tette hozzá a 80 esztendős sportember.