A két címvédő nélkül is lehet magyar győzelem az öttusa Eb-n

Bár a női és férfi címvédő - Földházi Zsófia és Marosi Ádám - betegség, illetve sérülés miatt nem indulhat a csütörtökön kezdődő székesfehérvári öttusa Európa-bajnokságon, azért így is összejöhet egy hazai győzelem.

Pálvölgyi Miklós szövetségi kapitány az MTI érdeklődésére azt mondta, bízik abban, hogy lehet majd magyar elsőségnek örülni, s a győzelem kiharcolására leginkább esélyesnek - a hazai öttusázók közül - a legutóbbi két Eb-n ezüstérmes Kasza Róbertet, valamint a 2011-ben vb-második - ezúttal ténylegesen hazai környezetben szereplő - székesfehérvári Kovács Saroltát említette. Ugyancsak kijöhet a lépés a vegyesváltónak, amelyben várhatóan Kovács és Demeter Bence indul majd.

Pálvölgyi Miklós - MTI Fotó: Földi Imre Pálvölgyi Miklós - MTI Fotó: Földi ImreA férfiaknál Demeter Bence, Kasza Róbert és Tibolya Péter szerepel a hagyományos egyéni és csapatversenyben, az egyéni induló Demeter Gergely lesz, a nőknél pedig Kovács Sarolta, továbbá Alekszejev Tamara és Réti Kamilla alkotja a csapatot, míg az egyéni induló Slett Emese. A hagyományos, háromfős váltók összeállítása a helyszínen dől majd el.

 Kasza Róbert. MTI/PAP/Lech Muszynski Kasza Róbert. MTI/PAP/Lech MuszynskiA magyarok az előző székesfehérvári Eb-n, 2000-ben három arany- és egy bronzérmet nyertek. Győzött Vörös Zsuzsanna, a Vörös, Simóka Bea, Füri Csilla összeállítású hagyományos csapat, valamint a Balogh Gábor, Hanzély Ákos, Sárfalvi Péter alkotta férfi váltó. Harmadikként végzett női váltóban a Máthé Vivien, Simóka Bea, Simóka Nóra hármas. Ezt követően 2006-ban, Budakalászon rendeztek itthon Eb-t, azon a férfiak teljes sikert arattak: aranyérmes lett Balogh Gábor, a Balogh, Fülep Sándor, Horváth Viktor összetételű csapat és a Fülep, Horváth, Kállai Ákos alkotta váltótrió, emellett győzött Vörös Zsuzsanna is. A legutóbbi hazai kontinensviadal házigazdája 2010-ben Debrecen volt. Ott a két váltót nyerték meg a magyarok, Marosi Ádám, Kasza Róbert, Németh Róbert, valamint Gyenesei Leila, Tóth Adrienn, Kovács Sarolta összeállításban, illetve előzőleg utóbbi hármas második lett a hagyományos versenyben. A magyarok 40 arany-, 24 ezüst- és 16 bronzérmet szereztek az eddigi öttusa Eb-ken. A kontinensviadalok történetének első, 1987-es versenyén magyar siker született egyéniben Berlinben. Az akkori győztes, Demeter József most a viadal versenyigazgatója, két fia pedig indul az Eb-n.

Kovács Sarolta - MTI Fotó: Ujvári Sándor Kovács Sarolta - MTI Fotó: Ujvári SándorA Bericap Eb-t megelőző utolsó sajtótájékoztatón elhangzottak szerint Székesfehérváron rekordnagyságú mezőny, 23 ország több mint 100 versenyzőjének részvétele várható.
A számok közül négynek a Bregyó Sportcentrum ad otthon, az úszás pedig az onnan egy kilométeres távolságon belül lévő városi sportuszodában lesz. A Bericap Eb-re a belépés díjtalan.