Silverstone-i teszt: Bianchi volt a leggyorsabb a Ferrarival

A Kimi Räikkönen Ferrarijába beülő Jules Bianchi bizonyult a leggyorsabbnak a silverstone-i teszt második napján. A francia Danyiil Kvjatot és Kevin Magnussent előzte meg.

Jules Bianchi (Fotó: Moy / XPB Images) Jules Bianchi (Fotó: Moy / XPB Images)Jules Bianchi kedden még egy Marussiát vezetett Silverstone-ban, ma viszont a Ferrariba ült át, miután a hétvégi Brit Nagydíjon nagyot bukó Kimi Räikkönen végül kihagyta a kétnapos kollektív tesztet. És végül az ő neve került a tabella élére, ahová a tesztnap utolsó órájának kezdetén ugrott. A Scuderia utánpótlásneveltje a délelőttöt élen záró Danyiil Kvjatot, valamint a McLaren újoncát, Kevin Magnussent előzte meg. A dánnál több kört senki sem teljesített ma.

Mögöttük a Sauber holland tartalékja, Giedo van der Garde következett, aki 84 kört teljesített a svájciak autójával – az utolsót viszont a falban zárta. Az edzés vége előtt húsz perccel van der Garde a második szektorban csúszott ki, s miután megsérült a gumifal, az edzésnap ezzel pár perccel korábban véget ért.

Ami a piros zászlós megszakításokat illeti, délután ez volt az egyetlen. délelőtt azonban négyszer is volt kényszerszünet. Két alkalommal a pályára került törmelék miatt, egyszer pedig Lewis Hamilton miatt. A brit már kora reggel kicsúszott a Brit Nagydíj pénteki szabadedzésén Felipe Massát is megtréfáló Stowe-kanyarban. Az angol emiatt a délelőtt folyamán csupán öt körig jutott. Délután 15 óra előtt aztán négyórás szünet után újra a pályán volt, s igyekezett bepótolni az elmaradt tesztidőt – hosszabb etapokat teljesített, végül 47 körig jutott, s csak 5. lett. A délelőtt negyedik megszakítása az utolsó óráig az élen álló Danyiil Kvjat nevéhez fűződött, akinek Toro Rossója a Hangar-egyenesben állt meg.

Hamilton mellett egy másik bajnok, Sebastian Vettel is hosszan várakozott a garázsában. A címvédő délután háromórás szünet után hajtott ki újra, időeredménye nem volt túl erős, csak a 9. helyre volt elég, de a megtett körök számával elégedett lehetett a német.

A nap egyik látványosságát a Lotus okozta, aki Charles Pickel pályára vitte a Pirelli 18 colos gumiját, melyet pár év múlva akár be is vezethetnek a Forma–1-ben. A francia versenyző délután aztán már egyéb, a következő évre szánt fejlesztéseket próbálgatott, jóllehet, mindössze 38 körig és a 10. helyig jutott, mivel gondok voltak autójával.

A legpechesebb a mai napon azonban Caterham és Rio Haryanto volt. Az eredeti tervek szerint a fiatal versenyző délután tehette volna próbára a zöld autót, ám miután a délelőtt folyamán Julian Leal egyetlen kört tudott csak megtenni a hőenergia-visszanyerő rendszer problémái miatt, a csapat változtatott a programján. Haryanto debütálása elmaradt, Leal pedig 16 óra után 51 körig jutott, s az utolsó helyen végzett.

A mai volt egyébként a 2014-es szezon utolsó valódi szezonközi tesztje. A csapatok legközelebb az idényzáró Abu-dzabi Nagydíjat követő napokban gurulhatnak pályára. A bajnokság a jövő hétvégi Német Nagydíjjal folytatódik majd.

 
A silverstone-i teszt második napjának végeredménye

VersenyzőCsapatIdőKör
1.Jules BianchiFerrari1:35,262 mp89
2.Danyiil KvjatToro Rosso1:35,544 mp56
3.Kevin MagnussenMcLaren1:35,593 mp91
4.Giedo van der GardeSauber1:36,327 mp84
5.Lewis HamiltonMercedes1:36,680 mp47
6.Valtteri BottasWilliams1:37,193 mp40
7.Max ChiltonMarussia1:37,359 mp77
8.Daniel JuncadellaForce India1:37,449 mp52
9.Sebastian VettelRed Bull1:39,410 mp76
10.Charles PicLotus1:41,906 mp38
11.Julian LealCaterham1:42,635 mp51