A Le Mans-i győztes ül Kobajasi helyére Belgiumban?

A 32 éves Le Mans-i győztes André Lotterer válthatja Kobajasi Kamuit a Caterhamnél. A csapat egyelőre nem kommentálta a pletykákat – az Auto Motor und Sport viszont már tényként kezeli a hírt.

André Lotterer (Fotó: Moy / XPB Images) André Lotterer (Fotó: Moy / XPB Images)Miközben hétfő este a Forma–1-ben jövőre 17 évesesen debütáló Max Verstappen Toro Rossós szerződése jelentette a szenzációt, nem kizárt, hogy a nyári szünet utáni első versenyhétvége és a Belga Nagydíj újabb nagy meglepetést tartogat számunkra. A brit média arról pletykál, a Caterham már a spái hétvégén leváltja Kamui Kobajasit, mégpedig a háromszoros Le Mans-i győztes német André Lottererre.

Az Auto Motor und Sport mindeközben úgy tudja, az egyezség már meg is köttetett – de egyelőre csak egyetlen versenyre szól. „Csak egy bevetést terveznek Lottererrel. A duisburgi kiváló esőversenyzőként ismert, ami Spában döntő lehet. A Caterham pedig a Marussiát mindenképpen meg akarja előzni az összetettben” – írják. Majd hozzáteszik, meglehetősen nagy kockázatot vállalnak a zöldek Lottererrel, mivel neki kell majd kipróbálnia a csapat új fejlesztési csomagját (az új orrkúppal). A némettel együtt egyébként a Hype energiaital logója is debütál a Caterham oldalán Belgiumban.

Lotterer számára nem ismeretlen a Forma–1 világa, 2000-ben és 2001-ben több teszten is részt vett a Jaguar színeiben, amely csapatnak 2002-ben a hivatalos tesztversenyzője is volt. A királykategóriába ugyanakkor már nem tudott bekerülni: 2003-ban a japán Forma–Nippon kategóriába váltott (ma a sorozat jogutódjában, a Super Formulában versenyez), ahol 2011-ben bajnok lett. 2006 és 2009 között a japán GT-bajnokságban is rajthoz állt, 2011-ben, 2012-ben és 2014-ben pedig megnyerte a Le Mans-i 24 órás versenyt az Audival. Lotterer a hosszútávú versenyzésben egyébként éppen a Caterham tanácsadója, Colin Kolles csapatában mutatkozott be.

Belgiumi F1-es debütálásának nem csupán az adna különleges árnyalatot, hogy már 32 esztendős, de az is, hogy édesanyja belga, így félig hazai pályán mutatkozhat be. A hír mindazonáltal még nem tekinthető hivatalosnak. A Speedweek megkérdezte a Caterhamet a pletykákról: „Jelenleg nincs mit mondanunk ezen kérdéssel kapcsolatban” – hárították a válaszadás lehetőségét a zöldek.

A spái debütáláshoz Lotterernek egyébként az Audi és a TOM’S (Super Formula-sorozat, ahol a hétvégén Motegiben lenne jelenése) csapatok jóváhagyására, valamint az FIA szuperlicencére is szüksége lesz. Az Auto Motor und Sport szerint ezeket meg is kapta.