Magyar bronzérem toronyugrásban

Kormos Villő és Reisinger Zsófia bronzérmet nyert női szinkrontoronyugrásban a berlini úszó Európa-bajnokság keddi versenynapján.

Berlin, 2014. augusztus 19. A magyar Kormos Villő, Reisinger Zsófia kettős a női szinkrontoronyugrás selejtezőjében a berlini úszó Európa-bajnokságon 2014. augusztus 19-én. (MTI/EPA/Hannibal Hanschke) Berlin, 2014. augusztus 19.
A magyar Kormos Villő, Reisinger Zsófia kettős a női szinkrontoronyugrás selejtezőjében a berlini úszó Európa-bajnokságon 2014. augusztus 19-én. (MTI/EPA/Hannibal Hanschke)Mivel három duó indult összesen, már biztos medáltulajdonosként vághatott neki a döntőnek a magyar páros, amely az öt, alapvetően szépen kivitelezett ugrására 279,48 pontot gyűjtött, ez azonban kevésnek bizonyult a német (290,01), és még inkább az aranyat kiérdemlő orosz (314,70) riválisokkal szemben.

Így is dicséretes a magyar duó teljesítménye, amely tavaly Barcelonában világbajnoki 10. volt, a 2012-es eindhoveni kontinensviadalon a hatodik, a 2013-as rostocki Eb-n pedig az ötödik helyet szerezte meg, vagyis pályafutásuk eddigi legnagyobb sikere a mostani, berlini dobogós pozíció.

Haász Katalin csapatvezető elárulta, a fináléra megpróbálták a lehető legjobb állapotba hozni Reisingert, mivel a selejtezőben egy ugrásnál megsérült a karja, de a rándulás ellenére vállalta a szereplést. A tudósítói érdeklődésre válaszolva, a szakember arra is kitért, mért csak három páros alkotta ezúttal a teljes mezőnyt.

A győztes orosz duó Jekatyerina Petuhova, Julija Tyimosinyina, az ezüstérmes német Maria Kurjo, My Phan kettés és a bronzérmes Kormos Villő, Reiseinger Zsófia duó. - EPA/David Ebener"A toronyugrás eleve veszélyes műfaj, itt azért tíz méter magasból érkeznek a vízbe a versenyzők, könnyen meg lehet sérülni, lásd Zsófi friss esetét - mondta Haász Katalin. - Ráadásul a technikai tudás mellett ide kell az állóképesség, mert fizikailag is megterhelő ilyen magasságból végrehajtani a sorozatugrásokat. Roppant nehéz továbbá összehangolni a két ugró mozgását, hogy valóban szinkronban legyenek egymással. Mindez magyarázza, mért indultak ilyen kevesen, de egyébként is úgy hat-hét páros tartozik a nemzetközi élmezőnyhöz, köztük az immár Európa-bajnoki érmet is kiérdemelt Kormos, Reisinger duó."

"Pihentettük a karomat, és az adrenalin is segített" - mondta Reisinger Zsófia, hozzátéve, hogy a sérülés nem befolyásolta a teljesítményt.

"Amikor megtudtuk, hogy csak hárman maradtunk, mivel egy ellenfelünk nem sokkal a verseny előtt visszalépett, először egy pillanatra megnyugodtunk - jelentette ki Kormos Villő. - Utána viszont egyformán úgy voltunk vele, attól, hogy hárman maradtunk, s elvben megvan az érem, még ugyanúgy a legjobbunkat kell nyújtanunk."

A kettős az eddig 1 aranyból, 5 ezüstből és 6 bronzból álló gyűjteményt gyarapítva tovább a magyar műugrósport 13. Eb-medálját szerezte.

Női szinkrontoronyugrás, döntő:
1. Jekatyerina Petuhova, Julija Tyimosinyina (Oroszország) 314,70 pont
2. Maria Kurjo, My Phan (Németország) 290,01
3. Kormos Villő, Reiseinger Zsófia 279,48

A nap másik magyar érdekeltségű számában, az 1 méteres férfi műugrásban Bóta Botond a 21. lett.