A Mercedes ultimátuma: Még egy ütközés és új versenyzőt keresnek

Amennyiben Nico Rosberg és Lewis Hamilton nem képes tisztességesen versenyezni egymással, a Mercedes akár meg is válhat egyiküktől – jelentette ki Toto Wolff, a csapat sportigazgatója.

Lewis Hamilton és Nico Rosberg - Fotó: xpb Lewis Hamilton és Nico Rosberg - Fotó: xpbMúlt pénteken a Mercedes fontos megbeszélést tartott bajnoki címért vívó két versenyzőjével, melyen egyfelől megegyeztek abban, hogy a belgiumi ütközésért Nico Rosberg volt a felelős, másfelől eldöntötték, hogy a két versenyző továbbra is szabadon küzdhet egymással a futamokon – feltéve, hogy nem lépik át újra a határt, s nem ütköznek még egyszer.

Toto Wolff, a Mercedes sportigazgatója elárulta, amolyan ultimátumot adtak Rosbergnek és Hamiltonnak. „Ha újra ütköznének, levonnánk a következtetéseket, és meghoznánk a döntést egy új versenyzőfelállásról. Ha nem vagyunk képesek kezelni kettejük helyzetét, és nem követik a Mercedes-Benz elveit, akkor el kell ismernünk ezt” – nyilatkozta az osztrák a BBC-nek.

Márpedig ez egyik versenyzőnek sem érdeke. Nico Rosberg pár hete új, több évre szóló szerződést kapott a Mercedestől, Hamilton kontraktusa pedig 2015-ig érvényes. Noha az erről szóló egyeztetéseket most félretették, a brit Monzában elmondta, semmi oka nincs elhagyni jelenlegi csapatát. „Folyamatosan tárgyalunk, jelenleg viszont a bajnokság megnyerése élvez elsőbbséget. Ráadásul van szerződésem a következő évre, azaz nem sietünk. A Mercedesnél látom a jövőmet, és boldog is vagyok itt” – fogalmazott 2008 bajnoka.

Mint arról a csapat hivatalos közleményében beszámolt, a Mercedes megbüntette Rosberget a belgiumi történések miatt. Noha egyesek tudni vélik, hogy a németnek jótékony célokra egy hat számjegyű összeget kellett fizetnie, Wolff nem kívánt részleteket elárulni belső szankciójukról. „Amikor egy csapatot irányítasz, nagyon fontos, hogy megtartsd az egyensúlyt. Nagyon szeretném, ha az általunk alkalmazott büntetés a csapaton belül maradna, mert nem fair a versenyzővel szemben, ha nyilvánosan beszélünk erről. Egyértelművé tettük, hogy ami történt, elfogadhatatlan számunkra – mindkettejük részéről. Nem akarjuk, hogy újra megtörténjen” – zárta gondolatát Wolff.