Musorujsag
Élő Eredmények

Lefoglalhatják a Sauber autóit, ha nem engedik versenyezni van der Gardét

Adam Cooper, Speedweek, Motorsport-Total, Sky Sports
Giedo van der Garde megnyerte a Sauber ellen indított perét, ám továbbra is kérdéses, ő versenyez-e az Ausztrál Nagydíjon a kiscsapatnál. Visszásságok, bizonytalanság és kiábrándult, aggódó kollégák…
A Sauber garázsa Melbourne-ben (Fotó: Charniaux / XPB Images) A Sauber garázsa Melbourne-ben (Fotó: Charniaux / XPB Images)

Victoria állam legfelsőbb bírósága csütörtökön elutasította a Sauber fellebbezését Giedo van der Garde ügyében. Mindez elvileg azt jelenti, hogy a svájci csapatnak hagynia kell versenyezni a hollandot az Ausztrál Nagydíjon. Csakhogy részvételét továbbra sem tekinthetjük biztosnak. Egyfelől nincs még meg az induláshoz szükséges szuperlicence (menedzsere szerint egy ideiglenes engedélyt pár óra alatt lehet szerezni); másfelől pedig még a mai tárgyalással sem ért véget a bírósági ügy.

Van der Garde jogi képviselői ugyanis most azt igyekeznek elérni, hogy a bírósági ítéletet a Sauber be is tartsa. Az FIA ma kiadott hivatalos nevezési listáján továbbra is Marcus Ercisson és Felipe Nasr neve szerepel, és a svájciak a versenyző ügyvédei szerint mindent elkövetnek annak érdekében, hogy elkerüljék van der Garde versenyeztetését. Szerintük minél tovább el szeretnék nyújtani az ügyet, s ezzel valóban megfosztanák a hollandot a versenyzés lehetőségétől. Erre utal az is, hogy elmondásuk szerint számos dolgot kértek már tőlük (versenyzői felszerelés, szuperlicenc-kérelem), ám ezek egyikére sem reagáltak a hinwiliek. Emellett pedig a csapat közleményét is idézték, melyben Monisha Kaltenborn veszélyesnek nevezte van der Garde esetleges indulását.

Csakhogy súlyos következményei lehetnek annak, ha az istálló valóban figyelmen kívül hagyja az ítéletet. Van der Garde ügyvédei már kérvényezték a bírónál, hogy készítsenek egy listát a csapat azon tulajdonáról és eszközeiről, melyeket ebben az esetben lefoglalhatnak! Emellett pedig kilátásba helyeztek egy újabb pert az alakulat csapatfőnöke, Monisha Kaltenborn ellen, védencük hírnevének megsértéséért.

A bíróság ma arra hivatkozva utasította el a Sauber fellebbezését, hogy nem talált semmiféle hiányosságot vagy hibát a korábbi eljárás módjában. Az ítélet érvényesítéséről szóló tárgyalást a bíróság pénteken helyi idő szerint 10 óra 30 percre írta ki – ez két órával a szabadedzés rajtja előtt van…

 

A versenyzőtársak kiállnak van der Garde mellett

Miközben a mezőny többi résztvevője már lázasan készül a hétvégi idénynyitóra, többen kiábrándítónak tartják az egész pereskedést, mely árnyékot vet a futamra. A korábbi versenyző, Timo Glock szerint az egész ügy figyelmeztetés arra, mekkora bajok vannak jelenleg a Forma–1-ben. „Hú, ez az egész Sauber kontra Giedo dolog annyira szürreális és annyira távol áll a sporttól! Az F1 ennél riasztóbb jelzést nem is kaphatna” – vélekedett Glock közösségi oldalán

Sergio Pérez mindeközben kiáll van der Garde mellett. „Úgy vélem, Giedo jó példát statuált. Egy versenyzőnek érvényesítenie kell a jogait. Nem kezelhetik őket másképpen, mint a világ más dolgozóit. Ha érvényes szerződése volt, akkor azt tiszteletben is kell tartani” – vélekedett a mexikói, aki éppen a Saubernél kezdte karrierjét, s szerezte pályafutása első dobogós helyezéseit.

A szintén a Sauberrel debütáló Felipe Massa aggódva figyeli a történéseket. „Ez szomorú. Ilyesmit látni az új Forma–1-es évad első versenyén… ez minden, csak nem szép. Szomorú a sport szempontjából. A forma–1 amúgy sincs jelenleg a legjobb formájában. Amikor pedig ilyen esetek jönnek, az csak még rosszabb” – mondta Massa.

Nico Hülkenberg egyetértett vele. „Ez az egész történet szomorú, kiábrándító, egyáltalán nem jó a Forma–1-nek. Ahelyett, hogy a sportról beszélnénk, a jogi esetről beszélünk. A középpontban az első futam előtt más témáknak kellene állniuk. Ami Giedóval történik, az puszta üzlet. Ez megmutatja, mi a gond a sportággal.”

Csapattársa, Pérez azt is aggasztónak találja, hogy az F1-ben manapság már a szerződés sem kötelez semmire. „A Forma–1-ben gyakran hallani, hogy valakinek van szerződése, mégis kirúgják, vagy a versenyzőnek három-négy évet kell várnia a fizetésére. Ez egyáltalán nem jó” – mutat rá a helyzet tarthatatlanságára Pérez.

Mindezzel arra is utalt, hogy a Sauber 2014 júniusában érvényesítette a van der Garde szerződésében foglalt jogát, mely szerint igényt tarthat rá a következő szezonban mint állandó versenyző. Hasonló helyzetben volt Adrian Sutil is. Az idény végén aztán előbb Marcus Ericsson, majd Felipe Nasr érkezését jelentette be a csapat, s a két versenyző ekkor tudta meg, hogy a tőkét hozó kollégáik miatt az ígéretekkel ellentétben ülés nélkül maradnak.

Jenson Button mindeközben a Sauber azon érveit furcsállja, hogy van der Garde veszélyt jelentene társaira felkészületlensége miatt. „Csodálkozom, hogy a Sauber ilyen érveket hoz fel. Úgy vélem, semmi probléma nincs azzal, ha Giedo versenyez. Nem sportszerű ilyen kifogásokat felhozni ellene. Giedo egy jó példa arra, hogy a versenyzők is képesek érvényesíteni jogaikat.”

 

További tartalmak