Musorujsag
Élő Eredmények

Vettel első ferraris futamgyőzelmét aratta a Maláj Nagydíjon

Boxutca
Sebastian Vettel kimanőverezte a Mercedeseket Sepangban. A pole pozícióból induló Lewis Hamilton lett a második, mercedeses csapattársa, Nico Rosberg pedig a harmadik.
Sebastian Vettel (Fotó: xpbimages.com) Sebastian Vettel (Fotó: xpbimages.com)

A négyszeres világbajnok Sebastian Vettelnek nem kellett sokat várnia élete első ferraris futamgyőzelmére. A korábbi német világelső az ausztráliai harmadik helye után a szezon második versenyén, Malajziában máris felállhatott a dobogó legfelső fokára.

Vettel visszaverte a jobban rajtoló Nico Rosberg támadását a rajt után, majd a Marcus Ericsson kipördülése miatt beküldött biztonsági autós fázis alatt átvette a vezetést a vele ellentétben máris kereket cserélő Lewis Hamiltontól.

Versenye ezt követően egy egész futamon át tartó taktikai csatává változott az Ezüst Nyilakkal szemben. Segítségére voltak azok, aki vele együtt a pályán maradtak a biztonsági autó beküldését követően; a toro rossós Carlos Sainz különösen sokáig tartotta fel az új gumikon nyomuló Hamiltont.

Amikorra végül kitisztult a pálya az üldözői előtt, Vettel már közel 10 másodperces előnnyel gazdálkodhatott, ezt pedig fantasztikus versenyzéssel 14-re növelte a harmadik és egyben utolsó bokszkiállása előtt.

Mögötte Nico Rosberg Hamiltonétól eltérő gumistratégiával próbálta ellensúlyozni, hogy ő még jobban visszaesett a mezőnyben a verseny eleji kavarodás következtében, ám végül be kellett, hogy érje a bronzéremmel.

Az időmérős hibája miatt csupán a 11. rajtkockából induló Kimi Räikkönen már eleve kármentő 56 körnek nézett elébe a másik Ferrarival, ám arra vélhetően ő sem számított, hogy egy első körös bal hátsó defekt miatt valójában a legutolsó helyről kell majd megkezdenie a felzárkózást.

A finnt ugyanakkor nem lehetett eltántorítani, és Melbourne után újabb sallangmentes – és gyors – vezetéssel végül egészen a 4. pozícióig kapaszkodott vissza.

Jól kiemeli Vettel érdemeit, hogy rajta kívül a többi olyan versenyzőnek, aki a biztonsági autó alatt kint maradt, közel sem sikerült ilyen fényesre a futama – az említett Sainzt például néhány körrel a leintés előtt sikeresen megelőzte az eltérő stratégián futó fiatal csapattársa, Max Verstappen, aki így 17 évesen minden idők legfiatalabb Forma–1-es pontszerzőjévé is avanzsált egyben.

Tette mindezt azután, hogy egész délután fej-fej mellett harcolt, s végül győzedelmeskedett a nagycsapat pilótáival, Danyiil Kvjattal és Daniel Ricciardóval szemben – jóllehet az utolsó kerékcseréje előtt még kis is csúszott egy kicsit a bokszutca bejáratánál.

Kvjat a 9. helyen végzett, pedig amikor a force indiás Nico Hülkenberg félig a levegőbe röpítette, és kipörgette a Red Bullját a 2-es kanyarban vívott csatájuk közepette, még úgy nézett ki, hogy maga a 26-os rajtszámú versenygép sem marad majd egyben.

Az újonc Roberto Merhi sikeresen teljesítette a versenytávot a Manorral, miközben csapattársa, Will Stevens az autója üzemanyag-rendszerének továbbra is fennálló tegnapi problémái következtében rajthoz sem tudott állni.

Kiesett viszont a két McLaren-Honda, igaz, előtte mind Fernando Alonso, mind Jenson Button váratlanul jó csatákat vívott a középmezőnyben.

Győzelmével Vettel immár 40 egységgel rendelkezik a világbajnoki pontversenyben; két futamot követően mindösszesen 3 ponttal van lemaradva a listavezető Hamilton mögött.

A mezőny legközelebb két hét múlva, az április 12-ei hétvégén lép pályára a Kínai Nagydíj alkalmával.

A Maláj Nagydíj végeredménye

Versenyző Csapat Idő
1. Sebastian Vettel Ferrari 1ó 41p 5,793mp
2. Lewis Hamilton Mercedes +8,569mp
3. Nico Rosberg Mercedes +12,310mp
4. Kimi Räikkönen Ferrari +53,822mp
5. Valtteri Bottas Williams/Mercedes +1p 10,409mp
6. Felipe Massa Williams/Mercedes +1p 13,586mp
7. Max Verstappen Toro Rosso/Renault +1p 39,085mp
8. Carlos Sainz Toro Rosso/Renault +1 kör
9. Danyiil Kvjat Red Bull/Renault +1 kör
10. Daniel Ricciardo Red Bull/Renault +1 kör
11. Romain Grosjean Lotus/Mercedes +1 kör
12. Felipe Nasr Sauber/Ferrari +1 kör
13. Sergio Pérez Force India/Mercedes +1 kör
14. Nico Hülkenberg Force India/Mercedes +1 kör
15. Roberto Merhi Marussia/Ferrari +3 kör
Pastor Maldonado Lotus/Mercedes kiesett
Jenson Button McLaren/Honda kiesett
Fernando Alonso McLaren/Honda kiesett
Marcus Ericsson Sauber/Ferrari kiesett
Will Stevens Marussia/Ferrari kiesett

További tartalmak